2011 година предложи много интересни и вълнуващи двубои в женския професионален тур, като без съмнение големите звезди на сезона бяха Петра Квитова, Саманта Стоусър и изненадващата победителка в Париж – На Ли.

В началото на изминалия януари обаче погледите на всички специалисти бяха насочени в друга посока, а въпросите, които витаеха в пространството, бяха свързани най-вече със сестри Уилямс, Каролине Возняцки и някои от бившите прими в аристократичната игра.

Кога и дали въобще ще се завърне Серена Уилямс в световния тенис?

13-кратната победителка в турнирите от Големия шлем се появи в игра през едва през юни, на турнира в Ийстбърн, където загуби във втория кръг от Вера Звонарьова, в мач без особени технически достойнства.

След това на Уимбълдън Серена не успя да преодолее четвъртия кръг, но в началото на американското лято блесна с пълна сила, печелейки надпреварите в Станфорд и Торонто, което накара всички специалисти да я сочат за абсолютна фаворитка в Откритото първенство на САЩ.

За радост на домакините “черната перла” мачкаше като валяк своите опонентки на Флашинг Медоус, но на връх 11-ти септември Сам Стоусър торпилира надеждите й за поредна титла пред родна публика, печелейки изненадващо лесно финалния сблъсък.

Ще спечелели Каролине Возняцки най-накрая турнир от Големия шлем?

За съжаление на всички фенове на датчанката и през настоящия сезон отговорът на този въпрос остана отрицателен. Каролине за втора поредна година завърши като номер 1 в света, но отново в турнирите от Голямата четворка бе неубедителна.

Най-близо до заветната цел сякаш русокосата датчанка бе в Мелбърн, където на полуфинала срещу На Ли стигна дори до мачбол, но не успя да го реализира, а в последствие бе принудена да напусне “Род Лейвър Арина” като победена.

Последваха разочароващи загуби в третия кръг на Ролан Гарос от Даниела Хантухова, а след това и в четвърти кръг на Уимбълдън от Доминика Цибулкова.

В Ню Йорк Возняцки започна стабилно своята кампания с убедителни чисти победи в първите три кръга, а в четвъртия сътвори впечатляващ обрат срещу Светлана Кузнецова.

Последва нова двусетова победа на четвъртфиналите срещу Андреа Петкович, за да се стигне до срамното поражение на полуфинала от Серена Уилямс, която просто прегази световната номер 1 с 6/2, 6/4.

Ще триумфира ли в крайна сметка Жустин Енен на Уимбълдън?

Забележителната белгийка, която властваше по тенис-кортове преди няколко години, направи своето завръщане в световния тенис с една-единствена цел – и тя като Федерер да завърши колекцията си от титли от Големия шлем.

Жустин отдавна си бе запазила своето място в залата на славата, като по време на невероятната си кариера бе спечелила всичко, освен титлата от най-стария и престижен тенис турнир в света – Уимбълдън.

За целта белгийката реши отново да се включи в календара на WTA, но за съжаление на всички приятели на аристократичната игра престоят й в тура бе твърде кратък.

След загубата си в третия кръг на Аустрелиън оупън от Светлана Кузнецова Енен обяви, че окончателно се оттегля от активна спортна дейност, а причина за това нейно решение бе травмата й в лакътя, която не може да й позволи да се състезава на нивото, на което тя е свикнала да бъде.

Ще се върне ли Ана Иванович отново в топ 10?

Краят на миналата година и триумфът на чаровната сръбкиня в Турнира на шампионките в Бали даде много надежди, че през 2011-та ще видим Ана на мястото, което според мнозина най-много й приляга – в топ 10.

За съжаление обаче Иванович стартира изминалия сезон изключително разочароващо – загуби в първия кръг на Аустрелиън оупън, в Дубай и Мадрид, а най-добрите й класирания бяха достигането до полуфиналите в Бирмингам и Карлсбат и разбира се успешната защита на титлата от Бали.

Сами по себе си тези резултати останаха далеч под предварителните очаквания, с които бе натоварена Ана и в крайна сметка тя бе принудена да се задоволи с 22-то място в класацията на женската тенис асоциация в края на 2011-та.

Коя ще бъде откритието на 2011 година?

Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен, тъй като доста тенисистки направиха силно впечатление през изминаващата вече година.

Да оставим на страна Петра Квитова, която още през 2010 даде ясни индикации за сериозно присъствие в световния тенис, но например не може да не отбележим сериозния прогрес на Андреа Петкович през настоящия сезон.

Освен със своя “Петко-денс” германката успя да привлече вниманието върху себе си и с достигането си до четвъртфиналите на три от турнирите от Големия шлем. Успоредно с това тя игра финал на супер турнира в Париж, полуфинал в Маями, Карлсбат и Синсинати, а освен всичко триумфира в Страсбург.

С не по-малки заслуги в тази категория са и сънародничките на Петкович – Юлия Гьоргес и Анжелик Кербер. Първата на два пъти подред надигра не кого да е, а световната номер 1 Каролине Вознацки, а втората достигна до полуфинал на US Open, където отстъпи пред бъдещата шампионка Саманта Стоусър.

21-годишната румънка Ирина Камелия Бегу пък започна 2011 година като номер 214 в световната ранглиста, а успя да завърши сезона в топ 40. Младите американски надежди Слоън Стивънс и Кристина Макхейл загатнаха, че дори след оттеглянето на сестрите Уилямс янките има на какво да се надяват в следващите години.

Така че много от въпросите за 2011 остават напълно отворени и за 2012, а Возняцки, Иванович и останалите тенисистки, борещите се за своето място под слънцето ще имат още много възможности за изява и доказване.