Отказването от цигарите се оказва, че има положителен ефект не само върху здравето на пушача, но и върху социалния му живот.

Ново независимо проучване, направено от Никотинел и The Future Foundation (европейска компания, изследваща съвременните тенденции) в 13 европейски страни, показва, че „отказването от тютюнопушенето има положителен ефект върху активността на социалния живот на отказалите се и търсенето на нови преживявания в свободното време”.

Увеличаването на доходите играе водеща роля в социалното и икономическото развитие на съвременните европейци. У
величаването на индивидуалното благосъстояние през последните няколко десетилетия е свързано с по-високите нива на заетост и получаване на качествено образование.

Това, от своя страна, допринесе за зачестяване на пътуванията зад граница и повишаване на техническата грамотност, в резултат на което настъпиха доста социални промени: повече внимание, насочено към свободното време и начините, по които хората си харчат парите.

Едни от основните последствия на тези промени са, че Европа се е превърнала в по-голяма степен в общество на индивидуализма и свободното време.

Индустрията, свързана с осигуряване на добри алтернативи за свободното време, играе значителна роля в икономиката и съответно гълта значителна част от доходите.

Хората търсят все повече нови и интересни преживявания, включвайки се в непрекъснато разширяващ се кръг от дейности за свободното време.

За пушачите представите за индивидуализма и идеята за опитване на новото са от съществено значение.

Резултатите от проучване, проведено от Никотинел през 2005 г., пушачите не само страдат от физическа зависимост от никотина, но за много от тях пушенето се е превърнало в част от идентичността им и нов начин да изразят личността си.

Те се възприемат като по-отворени, по-търсещи и предприемчиви, с по-изразена индивидуалност от непушачите, и много от тях се притесняват да не загубят вкуса и тръпката си за живота, ако се откажат от навика си.

Така пушенето става ключова част от техния стил на живот и е свързано с много преживявания и спомени, събрани през годините.

Много пушачи възприемат себе си малко като бунтовници и мислят, че спирането на пушенето ще подкопае тяхната индивидуалност,” твърди проф. Робърт Уест, преподавател по здравна психолгия в University College London и директор на Tobacco Studies and Cancer Research (UK) Health Behaviour Unit.

„Пушачите имат нужда да разберат, че спирането на пушенето няма да има какъвто и да било ефект върху тяхната същност – те няма да спрат да бъдат себе си, спирането на пушенето само ще им позволи да бъдат себе си за по-дълго време и в по-добро здраве!”, допълва той.

Страхът от загубване на определен стил на живот при спиране на цигарите изглежда оправдан в някаква степен и се разпознава от психолозите като пречка при отказването за много хора.

И наистина, данните от проучването, събрани от 13-те страни, описват начина на живот на пушачите като много социално активен и ориентиран към свободното време.

Във всяка от страните например е установено, че за пушачите е два пъти по-вероятно да посещават барове или заведения редовно, отколкото за непушачите.

В някои страни, като Италия, Испания, Франция, пушачите са тези, които се хранят навън /в ресторанти, пъбове/ по-редовно.

За пушачите е и два пъти по-малко вероятно да спортуват или да се занимават с поддържане на формата.

Отказването на цигарите обаче освобождава голяма част от личния доход (виж тук, колко ще спестиш, ако спреш да пушиш) и това прави редица други дейности и забавления по-достъпни.

Анализът на данните от домакинския панел (2006) в Обединеното кралство сравнява степента на участие на пушачите и непушачите в широк кръг от занимания в свободното им време.

Става ясно, че тези, които са оставили цигарите зад гърба си, са увеличили в много по-голяма степен участието си във всякакви забавни дейности – ходенето на кино, театри, концерти, посещаването на вечерни курсове и упражняване на различни видове спорт.

Резултатите не са учудващи, имайки предвид огромните количества умствена и физическа енергия, които се освобождават при отказване на цигарите.

Очевиден е и ефектът, който спирането на цигарите има върху възможностите на всеки да следва своите лични интереси и да се отдаде на предпочитаните занимания.

По данни на проучването „В търсене на страстта” – доклад, изследващ търсенето на нови преживявания в съвременна Европа. Future Foundation

Каква е умствената и физическата енергия, която ще освободите като се откажете от пушенето е въпрос, чийто отговор всеки може да открие сам, а какви средства ще спестите, ако откажете цигарите, можете да проверите тук.