26-годишният норвежки биатлонист Емил Хегле Свендсен изрази радостта си от двете победи през уикенда в рамките на втория кръг за световната купа по биатлон в Хохфилцен.

В събота Свендсен измъкна драматична победа в преследването след инфарктен финален спринт със сънародника си Тарей Бьо, а в неделя пак той и Бьо бяха с основна заслуга за триумфа на норвежците в щафетата 4х7,5км.

Въпрос: Да започнем разговора с щафетата от вчера. Кое се оказа най-трудното във вашия трети пост?

Преди всичко фактът, че съперниците ми имаха 30 секунди предимство. Трябваше да се настроя, че само чистата стрелба може да ми помогне да върна отбора в призовата тройка. За щастие на стрелбището бях перфектен и от положение легнал и от прав.

Въпрос: Сигурно ви е било малко странно да сте в ролята на догонващ?

Е, ние още от началото знаехме, че нашата основна сила - аз и Тарей Бьо – се включваме на последните два етапа и, че ще е възможно да ни се наложи да наваксваме част от изоставането ни от останалите участници.

Такава беше тактиката ни и за щастие успяхме да реализираме поставените треньорски задачи. Направихме отлично бягане, въпреки отчаяната съпротива на французите и руснаците.

Въпрос: В събота успяхте да постигнете първата си индивидуална победа, а още на следващия ден спечелихте и щафетата – смятате, че най-накрая влизате в сезона?

Да, така мисля. В първия кръг в Йостерсунд не всичко ми се получи, както исках, но за това си имаше и обективна причина – чувствах дискомфорт и болка от новите ми ски-обувки, предоставени ми от фирмата-производител. За щастие в промеждутъка между състезанията този проблем се реши и сега вече нищо не ми пречи. И резултатът се вижда – две победи.

Въпрос: Проблемът само в обувките ли беше или ви трябваше време да почувствате снега, като се има в предвид, че по-голяма част от тренировките по ски-бягане минаха на ролкови ски?

Мисля, че и двата фактора оказаха своето влияние. Липсата на сняг във времето на активните тренировки действително се оказа голям проблем. Но сигурно разбирате, че когато си на трасето и чувстваш някакъв дискомфорт това не може да не повлияе на резултатите. Трябваше ми известно време за да разбера в кои обувки се чувствам удобно.

Въпрос: Не се ли изморихте в Хохфилцен от три състезания за три дни?

Този вариант дори ми харесва повече, отколкото състезания през ден, както беше в Йостерсунд.

Въпрос: Чувствате ли се 100% готов?

По всяка вероятност все още не. Въпреки, че преследването в последния кръг мина добре- бях уверен в себе си и темпото на ски-бягането ми позволи да се боря за победа. Тарей Бьо малко ме изненада – не очаквах, че ще бъде толкова добър на финалния спринт, но така победата е още по-приятна. Бьо се представя страхотно. Във времето преди началото на сезона той натрупа мускулна маса и стана още по-силен със ските.

Въпрос: Може ли да кажем, че финалният спринт между Вас и Бьо, в който победихте само с 0,1 секунда е един от най-запомнящите се в досегашната Ви кариера?

Със сигурност е един от най-трудните. Но при този въпрос в съзнанието ми веднага идва миналогодишната битка с Мартен Фуркад. Дори ми се струва, че и тогава всичко се реши от няколко сантиметра. Но се радвам, когато побеждавам в такива битки, защото да си втори в такава ситуация е направо ужасно.

Въпрос: Мислите ли, че сте най-добрия спринтьор в биатлона?

Не знам. Сами решете: Много пъти съм се състезавал с Оле Ейнар Бьорндален и съм го побеждавал. Победих и Бьо. Разбира се има и други, които са много силни в спринта като австриеца Доминик Ландертингер или французина Алексис Бьоф. Надявам се да не ми се налага да се срещам с тях на финалния спринт.

Въпрос: Но трябва да признаете, че спринта на Бьо се е подобрил.

Съгласен съм с това. През миналата година сигурно щях да го бия само с една щека в ръката си. В момента изоставането му в тази част е редуцирана почти напълно. Той работи усърдно над това – и в преследването в събота всички можеха за пореден път да се уверят.

Въпрос: Не се ли притеснявате, че надпреварата ви с Тарей на снежната писта в крайна сметка ще се отрази на приятелството ви?

Не, това никога няма да се случи /усмихва се/.  – ние с него сме много добри приятели. Понякога печеля аз, понякога той.

Въпрос: А обсъждате случилото се на пистите след края на състезанията?

Е, понякога ми се налага да припомням на Бьо, че аз съм най-добрият. Той, разбира се, страда и малко се ядосва, но бързо му минава. Като допълнение ние сме рамо до рамо в щафетите и това ни обединява още повече.

Въпрос: През миналия сезон Бьо задаваше тон в световния биатлон...

Надявам се, че през този сезон ще е моя ред. Съжалявам, приятелю Тарей, но така мисля.

Класиране за световната купа към момента:

 

име

нац.

точки

1.

Карл Йохан Бергман

Шв

225

2.

Емил Хегле Свендсен

Нор

225

3.

Тарей Бьо

Нор

205

4.

Мартен Фуркад

Фр

199

5.

Бенямин Вегер

Швейц

172

6.

Михал Шлезингер

Чех

159

7.

Лоуел Бейли

САЩ

151

8.

Андреас Бирнбахер

Гер

145

9.

Евгени Устюгов

Рус

131

10.

Андрей Маковеев

Рус

118

36.

Мишо Клетчеров

БЪЛ

42

47.

Краси Анев

БЪЛ

24