Носителката на малкия кристален глобус Магдалена Нойнер – спечели спринта на 7.5 км от програмата на първия кръг за световната купа по биатлон, който се провежда в шведския зимен център Йостерсунд.

При не дотам благоприятни атмосферни условия – променлив вятър, арктически температури и лек снеговалеж, чаровната германка успя да се пребори с Тора Бергер и след устремен финален спринт изпревари норвежката само с две десети, грабвайки първото място.

Трета остана носителката на световната купа Кайса Макарайнен, следвана от норвежката Синоив Сьолендал, а петото място, с идентично време, си поделиха Даря Домрачова и Мари Лорен Брюне.

Иначе малко преди втората стрелба Магдалена Нойнер изглеждаше почти сигурна победителка, тъй като влезе на огневия рубеж с чудесен аванс от близо минута и половина, но заради силните пориви на вятъра германката сериозно забави първия си изстрел.

На всичкото отгоре Нойнер пропусна една от мишените, което означаваше автоматично допълнителни 150 метра, като след излизането от “кошарата” германката бе на две секунди от времето на Бергер.

Благодарение на великолепните си бегови качества германката навакса пасива си, но учудващо за мнозина тя не успя да натрупа аванс и се наложи да се вложи максимално във финалните метри, за да стигне до крайния успех.

Класирането днес:

име нац. стрелба    време
1. Магдалена Нойнер Гер  0-1   22:01.7
2. Тора Бергер Нор  0-1  + 0.2
3. Кайса Макарайнен Фин  2-0  + 15.2
4. Синоив Сьолендал Нор  1-1  + 19.2
5. Даря Домрачова Блр  0-1  + 24.6
5. Мари Лорен Брюне Фр  0-0  + 24.6
7. Валя Семеренко Укр  1-0  + 39.3
8. Андреа Хенкел Гер  1-1  + 43.4
9. Светлана Слепцова Рус  1-0  + 49.4
10. Мари Дорен Фр  1-1  + 52.9