Отборът на Испания се приближи само на една победа от титлата от неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже – купа “Дейвис”.

След като по-рано през деня Рафа Надал прегази Хуан Монако, преди минути приключи и епичният сблъсък между Давид Ферер и Хуан Мартин Дел Потро с драматична победа за испанеца – 6/2, 6/7, 3/6, 6/4, 6/3.

Срещата започна отлично за Ферер, който успя с лекота да се наложи в първата част, но във втория сет мачът се завърза и след като двамата опоненти си размениха по един пробив, логично се стигна тайбрек.

В него нервите на испанеца не издържаха и след поредица непредизвикани грешки той позволи на Дел Потро да възстанови статуквото на корта след категоричното 7:2 за аржентинеца.

Понесъл се на гребена на вълната, бившият шампион от US Open продължи да диктува темпото и в третия сет, реализира две от шестте си възможности за брейк и се приближи само на крачка от крайната победа.

Притиснат до стената и аплодиран неистово от публиката и своите съотборници, Ферер отново заигра на високи обороти, стигна до ранен пробив, но позволи на Дел Потро моментално да заличи изоставането си.

Все пак в осмия гейм испанецът за втори път спечели подаването на своя опонент, след което успешно сервира за поредното изравняване на резултата.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния пети сет, в който противно на очакванията Ферер бе по-свежият състезател на корта, набързо си осигури комфортна преднина, след което тактично доигра останалата част от двубоя.

Утре предстои мачът на двойки, в който ако Вердаско и Лопес успеят да се наложат над Налбандиян и Шванк, то Испания ще си осигури пети трофей от престижната надпревара.

Статистиката от двубоя:

Ферер

Дел Потро

61

1-ви сервис %

56

2

Асове

11

1

Двойни грешки

5

 8/14

Възможности за пробив

 5/14

47

Уинъри

71

30

Непредизвикани грешки

47

Времетраене: 4.46 ч.