Поредното издание на Заключителния шампионат на мъжката тенис асоциация (АТР) вече е към самия си край, като днес предстои да се изиграе последният, финалният сблъсък от надпреварата, който ще противопостави един срещу друг Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга.

По ирония на съдбата за последните две седмици това ще е третият официален двубой между двамата, като и трите бяха спечелени от Федерер – на финала в зала “Берси”, при откриването на шампионата в зала “О2” и днес.

Безспорно швейцарецът и французинът са двамата най-достойни претенденти за ценното отличие, след като показаха най-добра спортна форма в края на сезона и великолепен тенис.

Който и от двамата да грабне трофея тази вечер ще запише името си в историята на аристократичната игра – Федерер, като първия и засега единствен 6-кратен победител в турнира и Цонга – първият французин с титла от престижната надпревара.

Ако се осланяме на сухата статистика Маестрото би трябвало да е абсолютен фаворит в двубоя, но дори самият Федерер призна, че по време на сблъсъка им на откриването (спечелен с 2:1 от швейцареца) за момент му е минала мисълта за злополучния мач на Уимбълдън това лято.

Интригата е на лице, шоуто – гарантирано. Остава ни само да се насладим на поредния незабравим спектакъл в изпълнение на тези невероятни тенисисти. 

Ето програмата за днес, както и статистика от мачовете между Ферер и Цонга:
(приблизителният начален час е в българско време)

  Централен корт
   
19.30 Роджър Федерер
  Жо-Вилфред Цонга
   

                         Федерер - Цонга   7:3

година

турнир

победител

2011

Шампионат на АТР

Федерер

2011

Мастърс/Париж

Федерер

2011

US Open

Федерер

2011

Мастърс/Канада

Цонга

2011

Уимбълъдън

Цонга

2011

Мастърс/Рим

Федерер

2011

Доха

Федерер

2010

АО

Федерер

2009

Мастърс/Канада

Цонга

2008

Мастърс/Мадрид

Федерер