Томаш Бердих попълни финалното каре в тазгодишното издание на заключителния супер турнир между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

Това стана факт, след като преди броени минути, в препълнената “О2 Арена”, чехът измъкна драматична победа срещу Давид Ферер с 2:1 сета, в отделните части 3/6, 7/5, 6/1 и по този начин оглави крайното класиране в предварителна група А на турнира.

Така утре (т.е. днес - събота) в полуфиналните сблъсъци един срещу друг ще се изправят Жо-Вилфред Цонга и Томаш Бердих, както и Роджър Федерер срещу Давид Ферер.

Интересен факт е, че от сочените предварително като сигурни фаворити в групата – Новак Джокович и Анди Мъри, нито един не успя да продължи напред, след като британецът се отказа поради контузия, а слабата форма на сърбина му отреди място извън първите двама в подреждането.

Иначе днешния мач започна с подчертано предимство на Ферер, който се възползва от нервното начало на своя опонент, реализира единствената си възможност за пробив и с лекота стигна до необходимото му 6/3.

Не повече – във втората част испанецът на два пъти повеждаше с пробив, но и двата пъти позволи на Бердих моментално да се върне в мача, а в дванадесетия гейм Ферер на свой ред не издържа на напрежението и за трети път предаде подаването си за 5/7.

В заключителния трети сет интрига нямаше, тъй като без никакви усилия чехът набързо поведе с два брейка и така след малко повече от два часа игра стигна до крайния успех.

Статистиката от двубоя:

Бердих

Ферер

45

1-ви сервис %

44

7

Асове

1

2

Двойни грешки

6

 5/8

Възможности за пробив

 3/4

 84/160

Общо спечелени точки

 76/160

 

Времетраене: 2.09 ч.