Супер турнирът между осемте най-добри тенисисти навлиза в решителната си фаза, като днес предстоят да се изиграят последните две срещи от предварителна група А, след което ще отпаднат всички въпросителни, относно четиримата полуфиналисти.

В единия от двубоите вчера, от група В, резултатът нямаше никакво значение, а в другия – фактически промени баланса и разбира се предреши крайното класиране.

След приключването на тези срещи ситуацията в групата беше опростена до краен предел: Федерер си бетонира първото място, като съдбата му се усмихна и го избави от вероятността отново да се изправи срещу “своя основен конкурент” през последните години - Рафаел Надал. Дали обаче това е за добро – тепърва ще разберем.

Категоричният начин, по който Маестрото достигна до полуфиналите, освен че затвърди реномето му на хегемон в английската столица, му отвори широко вратите и към третото място в световната ранглиста в края на годината. За целта Федерер просто трябва да спечели още само един мач.

Що се отнася до Надал той беше близко до това след кошмарната си загуба от швейцареца и въпреки очевидно недобрата си спортна форма да направи поредното си забележително завръщане.

В снощния си двубой срещу Цонга, зрителите в уникалната “О2 Арена”, за пореден път се увериха, че волята и желанието за победа у испанеца са на практика неизчерпаеми – за разлика от физическите му запаси.

Рафа направи един повече от приличен двубой за моментното си състояние и дори успя да вкара мача в решителен трети сет, но там класата на французина взе връх и Цонга напълно заслужено продължава напред.

В момента пред Надал и чичо Тони има доста сериозни казуси за разрешаване, ако те двамата искат “Ел Торо” отново да стъпи на световния връх.

Повече от очевидно е, че тактическата схема на игра, която донесе толкова много успехи на Надал, вече е изчерпана напълно и почти няма топ-тенисист, който да не знае как да противодейства на високо лифтираните удари, насочени към бекхенда му.

Цонга и особено Федерер изнесоха истински лекции на тази тема (тук за болезнените уроци на Джокович изобщо не става дума), които от щаба на испанеца трябва внимателно да анализират и да подготвят бърз и адекватен отговор.

Времето за това е твърде кратко, тъй като пред Рафа предстоят финалните двубои от неофициалното световно отборно първенство – купа “Дейвис”, след което има само около 20-иня дни преди началото на сезон 2012, който всички очакваме с такова нетърпение.

Между другото на път сме да станем свидетели на една интересна закономерност – след феноменалния си сезон през миналата година и спечелените три титли от Големия шлем Рафа не успя да стигне до триумф в Лондон.

След изумителния си сезон през тази година и спечелените три титли от Големия шлем Новак Джокович е много близо до това да отпадне още в груповата фаза на надпреварата.

Вариантите това да се случи са два и не са никак малко вероятни – първият е Янко Типсаревич да спечели изцяло сръбския сблъсък, започващ след малко повече от час. А вторият е вече осигурилият си място на полуфиналите Ферер да съхрани сили и да позволи Бердих да стигне до чиста победа.

Как ще се развият събитията и дали наистина финалното каре ще е без световния номер 1 – ще разберем съвсем скоро.

            Ето и класирането в групите:

група А

п-з

сетове

геймове

Давид Ферер

2-0

4-0

25-13

Новак Джокович

1-1

2-3

20-27

Томаш Бердих

1-1

3-3

30-31

Янко Типсаревич

0-1

1-2

15-15

Анди Мъри wo

0-1

0-2

9-13

 

 

Група Б

п-з

сетове

геймове

Роджър Федерер

3-0

6-2

41-25

Жо-Вилфред Цонга

2-1

5-3

42-36

Рафаел Надал

1-2

3-5

34-43

Марди Фиш

0-3

2-6

31-44