Световният номер 7 Томаш Бердих постигна първата си победа в тазгодишното издание на заключителния шампионат на мъжката тенис асоциация в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В изключително оспорван и драматичен сблъсък от груповата фаза на надпреварата чехът успя да сътвори пълен обрат срещу дебютанта Янко Типсаревич за крайното 2/6, 6/3, 7/6.

Сърбинът се появи на централния корт в “О2 Арена” на мястото на отказалия се Анди Мъри и имаше великолепния шанс да стигне до престижна победа, но пропусна мачбол в тайбрека на третата част, което се оказа фатално за амбициите му да продължи напред в състезанието.

Иначе срещата започна по възможно най-добрия начин за Типсаревич, който влезе в двубоя със завидно самочувствие и демонстрира изключително стабилна игра, докато от другата страна на мрежата Бердих бе кълбо от нерви и нижеше грешка след грешка, а първият му начален удар го нямаше никакъв.

На фона на показаното сърбинът напълно заслужено спечели първия сет с убедителното 6/2, а отличните впечатления от неговите изяви продължиха и в началото на втората част.

За съжаление на всички фенове на сръбския тенис обаче в осмия гейм чехът, който до момента не показа почти нищо от арсенала си, наниза няколко великолепни уинъра, успя да стигне до пробив (за 5/3), след който безпроблемно сервира за изравяване на резултата.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който и двамата тенисисти заложиха на сигурността и сравнително лесно печелиха подаванията си, което доведе развръзката до неизбежния тайбрек.

В него Бердих пръв стигна до минипробив, но веднага след това загуби две поредни разигравания и то при собствен начален удар, което даде на Типсаревич правото да сервира за мача.

Вместо да се възползва от отворилата се възможност, Янко се поддаде на напрежението, сбърка в близост до мрежата, а след това направи и двойна грешка, като по този начин буквално подари победата на своя опонент.

Статистиката от двубоя:

Бердих

Типсаревич

46

1-ви сервис %

49

9

Асове

8

0

Двойни грешки

2

 1/5

Възможности за пробив

 2/4

 81/173

Общо спечелени точки

 92/173

 

Времетраене: 2.27 ч.