Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович стартира с трудна трисетова победа участието си в тазгодишното издание на заключителния шампионат на мъжката тенис асоциация в Лондон.

В среща от груповата фаза на надпреварата сърбинът, който лекуваше травма в рамото, успя да стигне до пълен обрат срещу чеха Томаш Бердих за крайното 3/6, 6/3, 7/6.

Двубоят започна кошмарно за Джокович, който след поредица от непредизвикани грешки позволи на своя съперник да натрупа комфортна преднина от 4/0, която се оказа повече от достатъчна Бердих да спечели необезпокоявано първия сет.

На старта на втората част обаче Ноле направи нужните корекции в представянето си и заигра доста по-агресивно и чисто, което му позволи на свой ред да поведе с пробив (за 3/0), като до края на сета дори не позволи на своя съперник да стигне до възможност за връщане на брейка.

Така всичко трябваше да се реши в заключителната трета част, в която Джокович изоставаше с пробив, но за пореден път демонстрира, че е майстор на измъкването от критични ситуации, успя да се добере до тайбрек (отразявайки дори мачбол в 12-ия гейм), в който след 7:3 сложи точка на този толкова драматичен сблъсък.

Статистиката от двубоя:

Джокович

Бердих

65

1-ви сервис %

46

4

Асове

6

3

Двойни грешки

4

 3/8

Възможности за пробив

 3/7

 98/191

Общо спечелени точки

 93/191

 

Времетраене: 2.40 ч.