В края на всяка година сме свикнали да обръщаме поглед назад и правим равносметка на постигнатите резултати, пропуснатите възможности, проиграните шансове.

Обикновено слушаме позитивни рейтинги, наблюдаваме тържествени церемонии и награждавания, ставаме свидетели на бляскави класации с многобройни победители в различни категории.
 
По-долу обаче ви предлагаме една по-различна класация на онези тенисистки, на които сме възлагали големи надежди и сме имали високи очаквания в началото на 2011, но чието представяне през годината е било разочароващо, а надеждите – неоправдани.

10. Александра Дюлгеру

възраст: 22 години
титли: 0
финал: 0
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: 2-ри кръг на Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open
Победи-загуби: 14-21
Александра – новоизгряващата румънска звезда бе забелязана за първи път на турнира във Вашингтон през 2009г., а година по-късно направи и най-добрия си сезон в кариерата си, завършвайки в топ 30.

През тази година обаче тя не само не успя да надгради постигнатото, но загуби голяма част от точковия си актив. Румънката направи слаб сезон, отпадайки още в ранните стадии на всички турнири. Единственият запомнящ се момент беше победата й над Петра Квитова на US Open, като това до голяма степен стана възможно с активното съдействие на самата Квитова. Най-добрият й резултат през сезона е четвъртфинал в Маями и Марбея. Дали Дюлгеру ще добави нови постижения в кариерата си – предстои да видим.

9. Йелена Янкович

възраст: 26 години
титли: 0
финал: 2
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: 4-ти кръг на Ролан Гарос
Победи-загуби: 38-22

Бившата номер едно Йелена Янкович отдавна вече не показва онази игра, благодарение на която покори световния връх. Този сезон за нея беше на приливи и отливи, като достигна до два финала, но точно в най-важния момент все нещо се пропукваше. Кога ще приключи тази поредица от неуспехи, която преследва Янкович повече от година не се знае. Все пак оставаме с надеждата, че през следващата година нейните, и на многобройните й фенове, очаквания ще се оправдаят.

8. Флавия Пенета

възраст: 29 години
титли: 0
финал: 0
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: Четвъртфинал на US Open
Победи-загуби 33-21

Втората ракета на Италия направи противоречив сезон като не спечели нито един турнир, а стартира годината толкова обещаващо, показвайки отлични игри и прилични резултати през януари, което ни накара да очаквахме да видим, онази Флавия от 2009г. Тя достигна до 4-ти кръг на Откритото първенство на Австралия, където загуби от Петра Квитова. След това участва още в няколко турнира преди да получи травмата в рамото, която постави под сериозна въпросителна почти целия й сезон.

Флавия се появи отново в игра малко преди Уимбълдън, където загуби в третия кръг от Марион Бертоли. След това успя да прескочи във втората седмица на US Open и да достигне до полуфиналите в Пекин, с което на практика се изчерпват постиженията на италианката за 2011-та година.

7. Араван Резаи


възраст: 24 години
титли: 0
финал: 0
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: 1-ви кръг на всички турнири
Победи-загуби 16-23

Французойката Араван Резаи направи миналата година своя най-добър сезон, влизайки дори в топ 20. 2011-та започна за нея с победа над Йелена Янкович, но след поражението от Бояна Йовановски тя така и не успя да направи един що годе нормален мач. Последва тотален срив и загуба на почти целия си точков актив, което логично доведе и до отпадане от топ 100. Към края на сезона Резаи се взе за малко в ръце и достигна до финал в Далас, където отново загуби от Сабине Лисицки.

Ще може ли Резаи да започне да играе отново на нивото си от 2010г. никой, дори и самата тя, не знае.

6. Янина Викмайер


възраст: 22 години
титли: 0
финал: 1
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: 4-ви кръг на Уимбълдън
Победи-загуби 31-19

Янина Викмайер започна блестящо сезона с финал на турнира в Оукланд, където неочаквано изгуби от Грета Арн. Следващият успех на Викмайер е полуфиналът в Индиън Уелс, а в Хертогинбош също показва игра на високо ниво. Травма обаче й попречи да покаже най-доброто от себе си – последваха две оттегляния от турнири, единият, от които US Open, а след него Янина така и не успя отново да излезе на корта. Остава да й пожелаем здраве през новата година, за да видим ще се оправдаят ли надеждите, че тя ще е сензацията на 2012-та.

5. Винъс Уилямс


възраст: 31 години
титли: 0
финал: 0
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: четвъртфинал на Ролан Гарос
Победи-загуби 8-3
Тук коментарите са излишни. Всички очаквания от Винъс не се оправдаха поради една единствена причина – здравословното състояние на американката. Травми, травми и пак травми се оказаха основния проблем за лошото й представяне през този сезон.
Може само и на нея да й пожелаем да бъде здрава, по-малко травми, за да има възможност да се върне ако не на предишното си ниво на игра, то поне на близко до това.

4. Светлана Кузнецова


възраст: 26 години
титли: 0
финал: 1
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: четвъртфинал на Ролан Гарос
Победи-загуби 34-21

Кузнецова все повече и повече губи там, където не би трябвало и светлинка в тунела не се вижда. През сезона Светлана взе участие в пет турнира – Дубай, Марабея, Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос и US Open. Кога ще приключи черната серия за Кузнецова никой не знае, а феновете й остават в очакване.

3. Динара Сафина


възраст: 25 години
титли: 0
финал: 0
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: първи кръг на Austrelian Open
Победи-загуби 11-8

Неотдавна в интервю Динара Сафина заяви, че не смята да приключва с кариерата си. Тази новина зарадва всички нейни почитатели, но намерения за това, кога ще се върне на корта също нямаше.

2. Ана Иванович


възраст: 24 години
титли: 1
финал: 0
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: четвърти кръг на US Open Победи-загуби 32-20

Сезонът й беше копие на миналия. Няколко полуфинала и едва на турнира в Бали се видя, че Ана може да показва прекрасна игра. Сезонът й беше много неравномерен и почти няма надежда, че бившата номер едно ще може отново заиграе на високо ниво.

1. Каролине Возняцки


възраст: 21 години
титли: 6
финал: 2
Най-добър резултат през сезона от Големия шлем: полуфинали  на Austrelian Open и US Open
Победи-загуби 63-17

Повечето сигурно ще останат изненадани защо начело на тази класация е световната номер едно Каролине Возняцки, но това си има обяснение. През тази година  на Каролине бяха възлагани най-големите надежди, а тя до голяма степен не успя да ги оправдае.

Сезонът за датчанката започна с турнира в Сидни, където тя отстъпи още в първия си мач на Доминика Цибулкова. Последва полуфиналът в Мелбърн и пропиленият шанс да грабне първа титла от Големия шлем, като същото упражнение се повтори няколко месеца по-късно на Ролан Гарос. И така надеждите, които възлагахме на датчанката се изпаряваха една след друга, за да се стигне до US Open, където всичко се потвърди отново за пореден път.

На полуфинала срещу Серена, Возняцки имаше великолепната възможност да покаже най-накрая, че напълно заслужено оглавява световната ранглиста, но вместо това видяхме неспособността й да се противопостави на американката и за кой ли път остана далеч от жадувания трофей.