Испанецът Давид Ферер поднесе първата изненада в тазгодишното издание на супер турнира между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В среща от група А на надпреварата поставеният под номер 5 Ферер успя да победи с 2:0 сета един от предварително сочените за фаворити Анди Мъри, в отделните части 6/4, 7/5 и така да смълчи препълнените трибуни в модерната “О2 Арена”.

Като цяло двубоят не притежаваше качеството на игра, присъщо на турнир от подобен ранг, като бе изпъстрен с множество непредизвикани грешки, а основното с което ще се запомни бе изключително неефективният начален удар на британеца.

Мъри отново блесна с пълна сила, но в най-лошата си светлина, като отличните впечатления от азиатското турне сякаш бяха някакъв далечен бледен спомен, който напълно бе заличен от непрестанната нервност и тоталния дисбаланс при изпълнението на почти всеки удар от “шотландския боец”.

В първата част световният номер 3 поведе с ранен пробив, но добрите моменти за него и всички фенове на домакините се изчерпаха до тук, след като до края на срещата нито той, нито зрителите по трибуните успяха да се насладят на нещо по-стойностно и позитивно.

От другата страна на мрежата, без да блести особено, Ферер просто се опита да държи топката в игра и търпеливо да дочака грешка на своя опонент, като тази тактика се оказа повече от печеливша, след като го изведе до успеха след малко повече от два часа игра.

Така, може би малко изненадващо, Давид Ферер се превръща в един от основните претенденти за място на полуфиналите, като за целта ще трябва да победи в един от следващите си два двубоя.

Статистиката от срещата:

Ферер

Мъри

56

1-ви сервис %

44

5

Асове

4

4

Двойни грешки

2

 5/10

Възможности за пробив

 3/7

 83/152

Общо спечелени точки

 69/152

 

Времетраене: 2.01 ч.