Назначението на Луис ван Гаал за спортен директор в Аякс доведе до революция в клуба. Сега и управителния съвет подаде оставка.

Той се оттегли формално още през април, но остана в длъжност до провеждането на нови избори. Досега такива нямаше.

Срещу ван Гаал скочи най-вече старият му противник Йохан Кройф. Двамата се мразят от много години, но сега се оказаха под една шапка.

Треньор при ван Гаал трябва да стане Дани Блинд, който беше спортен директор в клуба през 2008 година. С тези назначения групата на бившият треньор на Байерн се е наложила над тази на Йохан Кройф. Легендата на холандския футбол отскоро е в управата на Аякс и искаше Марко ван Бастен да поеме отбора.

След като Надзорния съвет обяви, че се е договорил с ван Гаал, цялото спортно ръководство скочи срещу това решение. Франк де Бур, Денис Бергкамп и Вим Йонк, както и треньорите от прословутата школа на клуба, заплашиха, че ще напуснат.

Всички те са в групата на Кройф, която от лятото прокарва курс на реформиране на клуба.

Хаосът в Аякс е пълен. На този фон отборът, който е актуалния шампион на Холандия, допусна нов неуспех на терена този уикенд – домакинско 2:2 с НАК Бреда след като пет минути преди края на мача водеше с два гола.

Изоставането от водача Алкмаар е вече цели десет точки след 13 кръга.