Годишните награди на женската тенис асоциация - WTA вече са раздадени, като девет състезателки бяха отличени от колегите журналисти и многобройните фенове за техните постижения през изминалия сезон, а самите състезателки определиха и наградиха два от турнирите, провеждани през 2011 година.

Голямата победителка, спечелила безапелационно вота на спортната преса е Петра Квитова, която грабна и наградата за “Тенисистка на годината”. Чехкинята завоюва шест титли, включително първата й от Големия шлем от турнира - Уимбълдън, както и тази от Шампионата на WTA в Истанбул.

Гласуващите са отчели подобаващо и невероятният й възход в ранглистата, като през януари Квитова стартира от 34-то място, а завършва сезона като подгласничка на световна номер едно Каролине Возняцки. Освен това не бива да забравяме, че тя бе й основният двигател на чешкият триумф в надпреварата за Фед Къп.

“Този сезон беше като сбъдната мечта.  За мен е невероятна чест да бъда носителка на  наградата “Тенисистка на годината” и да се присъединя в редиците на най-добрите тенисисти за всички времена, и особено към моя кумир -  Мартина Навратилова. Винаги ще ценя постиженията си през този сезон и очаквам да ги подобря в бъдеще.”

Петра Квитова се отличи и в още три от другите категории -  за “Най-прогресиращ тенисист” и “Пробив на годината”, който се определя от гласувалите почитатели на тениса. Чехкинята  беше удостоена за своето спортменство, което е израз на професионализма, отношението и чувството на играча към честната игра.

Журналистите, отразяващи тениса, определиха Квета Пешке и Катерина Среботник за “Двойка на година”, като двете също имаха един изключително ползотворен сезон, изпълнен с шест титли, включително една от Големия шлем - на Уимбълдън. Те също успяха да се изкачат и до номер едно в класацията при двойките.

 “Дебют на годината” пък грабна румънката Ирина Камелия Бегу за своя пробив през сезона - от 214-о място до номер 40 в края на 2011г. Тя успя да стигне до първите си два финала на турнири от календара на WTA - в Будапеща и Марбея.

“Завръщане на годината” заслужи германката Сабине Лисицки, която след пробива си през 2009 г. се “изгуби”, но тази година се завърна с гръм и трясък, достигайки до полуфинала на Уимбълдън и триумфирайки с титлите от Бирмингам и Далас.

Франческа Скиавоне бе почетена за благотворителната си дейности извън корта. Тя получи признание за подкрепата си, която е оказала към своите колеги-тенисисти Италианката получи признанието в гласуването от своите колеги.

Годишни награди (гласуване на медиите)  
Тенисист на годината Петра Квитова
Двойка на годината Квета Пешке и Катарина Среботник 
Завръщане на годината Сабине Лисицки
Най-прогресиращ играч на годината Петра Квитова
Дебют на годината Ирина Камелия Бегу 
   
Годишни награди (гласуване на тенисистките)
За подкрепа към тенисистките Франческа Скиавоне
За спортсменство Петра Квитова
Любим турнир от категорията Premier Porsche Tennis Grand Prix (Щутгарт)
Любим турнир от категорията International Abierto Mexicano TELCEL (Акапулко)
   
Класацията на феновете (публично гласуване)  
Любима тенисистка на феновете Агнешка Радванска
Любима двойка на феновете Виктория Азаренка и Мария Кириленко
Пробив на годината според феновете Петра Квитова