Последен ден от последния за сезона турнир от сериите “Мастърс 1000” – този в Париж, в който ще бъде определен носителя на трофея от престижната надпреварата.

До заключителния сблъсък за титлата достигнаха фаворитът на домакините Жо-Вилфред Цонга и колкото и да е странно дебютантът във финала в зала “Берси” – Роджър Федерер.

Без съмнение през изминаващата седмица двамата показаха най-добрия тенис и напълно заслужено достигнаха до този етап от надпреварата, като който и от тях да се окичи с отличието, ще бъде първо за него за сезона от състезание от подобен ранг.

Пътят на Цонга в Париж започна с чиста победа срещу Гийермо Гарсия-Лопес, мина през нов двусетов успех срещу Андреас Сепи, на четвъртфиналите на французина изобщо не му се наложи да излиза на корта, след като Джокович се отказа, за да се стигне до драматичния полуфинален сблъсък снощи срещу Джон Иснър, в който Цонга отрази три мачбола преди да стигне до крайния успех.

Федерер пък бе дори още по-убедителен, след като се намира в серия в 9 поредни победи (5 в Базел и 4 в Париж) и до момента няма загубен сет, като единствено вчера срещу Бердих имаше известни колебания във втората част.

По думите на мнозина специалисти Маестрото се намира в оптимална спортна форма, а финесът и лекотата, с която “оперира” на централния корт ни препращат към най-добрите му години, което е сигурен знак, че днес ни очаква вълнуващ сблъсък.

Статистиката от преките сблъсъци между Федерер и Цонга:

година

турнир

настилка

победител

2011

US Open

хард

Федерер

2011

Мастърс/Канада

хард

Цонга

2011

Уимбълдън

трева

Цонга

2011

Мастърс/Рим

клей

Федерер

2011

Доха

хард

Федерер

2010

Аустрелиън оупън

хард

Федерер

2009

Мастърс/Канада

хард

Цонга

2008

Мастърс/Мадрид

хард

Федерер