Един от най-великите тенисисти за всички времена Роджър Федерер постигна победа номер 800 в своята кариера, след като преди минути си осигури място във финалната четворка на супер турнира в Париж.

В среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата Маестрото от Базел срази с 2:0 сета аржентинеца Хуан Монако, в отделните части 6/3, 7/5 след близо час и половина игра.

Срещата не започна според очаквания сценарий, след като Монако стигна до ранен пробив и преднина от 3/1, но последва впечатляващ отговор и серия от 5 поредни гейма за швейцареца, с която той си осигури успеха в първия сет.

Във втората част Федерер заложи на сигурността и насочи усилията си главно в спечелването на собствените си сервис геймове, но в единадесетия гейм търпението му се изчерпа и той стигна до решителния пробив, след който безпроблемно сервира за крайната победа.

Така в опит за първи път да се класира за директния сблъсък за трофея в зала “Берси” Роджър Федерер ще се изправи срещу шампиона от 2005 г. Томаш Бердих, сразил по-рано днес британеца Анди Мъри.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Монако

61

1-ви сервис %

62

7

Асове

4

0

Двойни грешки

2

 3/6

Възможности за пробив

 1/2

 71/131

Общо спечелени точки

 60/131

 

Времетраене: 1.25 ч.