Поставеният под 5 в основната схема Томаш Бердих постигна изключително престижна победа в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Париж с общ награден фонд 2 750 000 евро.

В среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата чехът успя да отстрани един от основните фаворити за трофея Анди Мъри след труден успех с 2:1 сета, в отделните части 4/6, 7/6, 6/4.

Двубоят започна нервно и за двамата състезатели, но британецът по-бързо съумя да е оттърси от напрежението, реализира една от деветте си възможности за пробив и стигна до необходимото му 6/4.

На старта на втория сет обаче Бердих отговори подобаващо и с много разумна игра съумя да си осигури комфортен аванс от 3/0. Малко по-късно чехът дори поведе с 5/2, но в този момент Мъри успя да обърне развоя на събитията и да изравни за 5/5.

Стигна се до тайбрек в края на втората част, в който Бердих демонстрира по-здрава психика и след 7:5 възстанови статуквото на корта, пращайки мача в решителен трети сет.

В него сервиращите имаха предимство до деветия гейм, в който първата ракета на Чехия нанесе решителния си удар, пробивайки подаването на своя опонент, след което отрази три брекпойнта, преди да стигне до крайната победа.

Така Томаш Бердих сложи край на серията от 17 поредни победи за младия британец и даде сериозна заявка за силно представяне в Париж и Лондон.

Малко преди това световният номер едно Новак Джокович обяви, че се оттегля от надпреварата в зала “Берси”, заради травмата в рамото и ще насочи всичките си усилия върху възстановяването преди началото на заключителния Мастърс между осемте най-добри.

Статистиката от двубоя между Бердих и Мъри:

Бердих

Мъри

57

1-ви сервис %

50

6

Асове

6

2

Двойни грешки

4

 2/14

Възможности за пробив

 2/17

42

Уинъри

18

62

Непредизвикани грешки

43

Времетраене: 3.12 ч.