Световният шампион в MotoGP Кейси Стоунър, който спечели последния етап за сезона – Гранд При на Валенсия- с минимално предимство пред състезателя на “Ямаха” Бен Спийс, заяви, че в последния кръг е рискувал толкова много, колкото не си е позволявал да го прави през целия сезон.

“Честно казано метеорологичните условия през целия уикенд бяха ужасни. Трасето не беше нито сухо, нито мокро. Даже, когато не валеше, асфалтът в отделни участъци беше влажен и тази ситуация се запази по време на цялата гонка.”

“Дъждът ту валеше, ту спираше в продължение на целия уикенд, пистата на места бе изключително хлъзгава и ситуацията се променяше постоянно – беше невъзможно да атакуваш на 100 процента в подобни условия.”

“В началото успях да си осигуря комфортна преднина, но след като дъждът се усили се наложи да върна газта и съперниците ми ме настигнаха. След това отново облаците се разпръснаха за кратко и аз увеличих дистанцията помежду ни, докато дъжда не се усили отново.”

“В някои от завоите гумите ми изгубиха тотално сцепление и бе адски трудно да удържа машината, като в тези минути ми мина мисълта, че е по-добре в подобна ситуация да съм втори и да виждам траекторията, по която минават съперниците ми.”

“Точно в този момент Спийс ме изпревари, след моя малка грешка, като карането му бе толкова гладко и точно, че ако исках да не го изпускам, трябваше да ускоря в бавните участъци и да не допускам повече грешки.”

“ В началото си мислех да не предприемам излишни рискове, но в последната обиколка ситуацията се промени. Успях да скъся максимално дистанцията помежду ни и точно преди финала рискувах така, както не съм рискувал през целия сезон.”

“ Помислих си, че това е заключителният кръг и мога да си го позволя, нещо което съм се старал да избягвам през цялата година. Успях да се доближа до “Ямахата” и на старт-финалната права направих фантастична маневра.”

“По-добре не можеше и да стане. Успях да го задмина точно преди финалната линия. Извинявам се на Бен, но такъв край на сезона много ми хареса” – коментира щастливият шампион.

Крайно класиране:

  пилот мотор точки
1. Кейси Стонър Хонда 350
2. Хорхе Лоренцо Ямаха 260
3. Андреа Довициозо Хонда 228
4. Дани Педроса Хонда 219
5. Бен Спийс Ямаха 176
6. Марко Симончели Хонда 139
7. Валентино Роси Дукати 139
8. Ники Хейдън Дукати 132
9. Колин Едуардс Ямаха 109
10. Хироши Аояма Хонда 98