Играта “тенис” е патентована от британския майор Уолтър Уингфийлд през февруари 1874г. Уингфийлд решил името на спорта да бъде “тенис на трева”. Базирана е на старата френска игра реал тенис (кралски тенис), играна на закрито.

Днешната тенис терминология също произлиза от този период, тъй като майорът заимствал както името, така и голяма част от термините. Например самото наименование на патентования спорт идва от френската дума tenez (държа). В играта кралски тенис сервиращият играч е трябвало да извика „Тенис!“ преди да изпълни сервиса (което означава „Ще сервирам!“)

Правилата на играта по-късно са прецизирани от  All England Crocquet and Lawn Tennis Club, който организира и първия турнир – Уимбълдън през 1877г. Победител при сингълите става Спенсър Гор, който получава от наградния фонд  грандиозните 12 гвинеи (18 долара)

Забележително е, че с изключение на въвеждането на тай-брека през 70-те години на 20-ти век правилата на играта са се запазили същите както от времето на създаването им.

Играта бързо придобива популярност на Стария континент и в Америка. От нея започват да се интересуват все повече известни личности, които я пресъздават творчески чрез изразните средства на своето изкуство. Разходката ни през ХХ век започваме с платното на известния немски живописец Макс Либерман. Както виждаме играта продължава да е любимо занимание на младите германци, които не след дълго ще имат и своя най-велик тенисист преди ерата на Борис Бекер – барон Готфрид фон Крамма – четирикратен победител от Големия шлем.


Макс Либерман “Игра на тенис край морето”, 1901г

Картината на испанския художник Карлос Васкес Убеда ни показва колко е напреднала модата в тениса в началото на миналия век. А само 20 години по-рано тенисистките са били заплашени със отстраняване от състезание за разголени китки.

Карлос Васкес Убеда “Тенисистка”, 1902г.

След Първата световна война в САЩ един от най-известните литографи за своето време Джордж Уесли Белоуз също охотно запечатва на своите платна различни моменти, свързани с тениса. Показваме ви една от 1920г.

Джордж Уесли Булоуз “Тенис в Нюпорт”, 1920г.

Че тенисът вече отдавна не е кралска игра, а е популярен дори работническата класа откриваме в картините на младия съветски график Александър Дейнеки. Въпреки че често е заклеймяван от болшевишката пропаганда като “буржоазен”, тенис играят и в Съветска Русия. Тук монументалните образни внушения на устремените млади комсомолци, идва да внушат на масите, че съвсем скоро пролетарската революция ще се шества и на Уимбълдън.


Александър Дейнеки “Тенис”, 1931г.

А ето, че на платното на шведския портретист Лоте Лазерщайн наблюдаваме мощното влияние на еманципацията и модата. На този етап все още ги няма големите спортни производители на тенис екипировка.

Лоте Лазерщайн “Тенисистка”, 1929г.

Не можем да пренебрегнем и един от най-известните представители на американската култура – Анди Уорхол, който изрисува тенис-легендата от 70-те години на миналия век Крис Евърт. Така тя се превърна в една от музите на художника наред с Мерлин Монро и Елизабет Тейлър и окончателно потвърди, че тениса от сега нататък не е просто спорт, а част от световната култура.

Анди Уорхол “Крис Евърт”, 1977-1979г.

Съвременни класици като Лерой Нейман, известен с брилянтното си съчетание на цветове в своите картини, посветени на спорта също не подминава и тениса.

Лерой Неймън”Тенис на стадиона”, 2005г.

А оригиналния портрет на Роджър Федерер, нарисуван от Стивън Холанд, прославил се с портретите си на велики спортисти, превръща знаменития играч в културен феномен от световен мащаб.

Получилият международно признание американски художник Малкълм Фарли е известен със своите произведения на спортна тематика. Мартина Навратилова, Моника Селеш, Пит Сампръс, Серена Уилямс са се превърнали в уникални видения от цвят под четката на твореца. Картините му улавят момента, усещат действието, пресъздават духа и драмата на някой от най-запомнящите се събития.

Малкълм Фарли “Ана и Моника

Малкълм Фарли “Пиит”

Малкълм Фарли “Андре Агаси

Малкълм Фарли “Серена Уилямс”

Малкълм Фарли “Анди Родик”

Ще Завършим нашата разходка из виртуалната галерия на тениса със серия от стилни платна на младия австралийски художник, който твори под псевдонима Voka. Рафаел Надал и Роджър Федерер – отново ярко присъствие, достойно за тенис звезди.

Voka “Роджър Федерер”, 2007г

Voka, “Рафаел Надал”, 2007г.