34-ят в световната ранглиста Марсел Гренолерс (Исп) спечели титлата от международния тенис турнир на твърда настилка във Валенсия с общ награден фонд 2 019 000 евро.

На финала тази вечер, пред родна публика, Гренолерс измъкна драматична победа над аржентинеца Хуан Монако с 2:1 сета, в отделните части 6/2, 4/6, 7/6, като по този начин завоюва най-ценната от общо трите титли в своята кариера (останалите две – в Гщаад и Хюстън са от турнири от категорията АТР 250).

Интересно е да се отбележи, че през цялата седмица във Валенсия Марсел Гренолерс демонстрира изключително стабилни игри и записа доста впечатляващи победи, като последните две бяха срещу аржентинци (Дел Потро и Монако), което би трябвало да зарадва Алберт Коста, предвид предстоящия финален сблъсък за купа “Дейвис” именно между Испания и Аржентина.

В днешния двубой Гренолерс започна на по-високи обороти и с лекота спечели първия сет, но във втората част инициативата премина на страната на Монако, който след 6/4 в своя полза успя да изравни.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който двамата опоненти си размениха по един пробив, а в последвалия тайбрек нервите на Гренолерс бяха по-здрави и след 7:3 той се поздрави с крайния успех.

Статистиката от двубоя:

Гренолерс

Монако

62

1-ви сервис %

76

7

Асове

1

1

Двойни грешки

1

 4/10

Възможности за пробив

 3/9

 104/195

Общо спечелени точки

 91/195

 

Времетраене: 3.01 ч.