Световният шампион Кейси Стонър завърши подобаващо настоящият шампионат в Мото ГП, след като днес спечели последното състезание за сезона – това за Голямата награда на Валенсия.

Австралиецът потегли от първа стартова позиция и пет обиколки преди края на надпреварата изглеждаше сигурен победител, но точно в този момент над “Рикардо Тормо” започна да превалява и това вкара така търсения драматизъм в гонката.

В променливите условия най-добре се ориентира младият пилот на “Ямаха” Бен Спийс, който последователно изпревари Дани Педроса и Андреа Довициозо и излезе на втора позиция непосредствено зад Стонър.

С всеки изминал завой американецът се приближаваше до временния лидер и успяваше да го притисне, като три обиколки преди края Стонър допусна груба грешка и изпусна точката за спиране в един от завоите, като позволи на Спийс да го задмине без никакви усилия.

Така в лагера на “Ямаха” вече предусещаха щастливата развръзка и дори екипът от бокса се бе строил на старт-финалната права, но буквално метри преди карирания флаг, Стонър успя да си върне лидерството и да финишира като победител.

Този успех бе десети за Кейси Стонър през настоящия сезон, с който той на практика сложи край на ерата на 800 кубиковите машини, тъй като от догодина всички пилоти от кралския клас ще се качат на 1000 кубикови мотори.

Класиране за ГП на Валенсия:

пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 48:18.645
2. Бен Спийс Ямаха  + 0.015
3. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 5.936
4. Къл Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 8.718
5. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 9.321
6. К. Накасуга Ямаха  + 23.818
7. Джош Хейс Ямаха Тех 3  + 33.118
8. Карел Абрахам Кардиън АВ  + 37.952
9. Лорис Капироси Прамак  + 48.953
10. Тони Елиъс ЛЧР/Хонда  + 52.501