Най-великият тенисист, който някога е играл на турнира в Базел – Роджър Федерер достигна до заключителния двубой за титлата за шеста поредна година.

Това стана факт след като днес Маестрото спечели изцяло швейцарския полуфинален сблъсък срещу Станислас Вавринка с 2:0 сета, в отделните части 7/6, 6/2.

Началото бе вихрено за четирикратния носител на трофея, след като той набързо си осигури комфортен аванс от 5/2 и по всичко изглеждаше, че завършекът на този първи сет ще е повече от протоколен.

Точно в този момент обаче рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем допусна тотална загуба на концентрация и позволи на Вавринка да заличи изоставането си, докарвайки нещата до тайбрек.

В него Федерер се оттърси от летаргията, в която бе изпаднал, поведе с 5:1 и въпреки че Стан отново бе близо до обрата, все пак той не се осъществи и след 7:5 Маестрото измъкна този първи сет.

Втората част бе лишена от подобни драми и световният номер 4 без проблеми стигна до крайната победа, която на практика отвори широкото вратите към рекордна пета титла от надпреварата.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Вавринка

60

1-ви сервис %

61

3

Асове

3

3

Двойни грешки

0

 3/5

Възможности за пробив

 1/1

 71/129

Общо спечелени точки

 58/129

 

Времетраене: 1.28 ч.