Кей Нишикори поднесе голямата изненада в тазгодишното издание на силния международен тенис турнир на твърда настилка в Базел с общ награден фонд 1 225 000 евро.

В първи полуфинален сблъсък от надпреварата новоизгряващата звезда на японския тенис сътвори впечатляващ обрат срещу световния номер 1 Новак Джокович за крайното 2/6, 7/6, 6/0.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като сърбинът пое контрола върху случващото се на корта от първата минута и на бързо си осигури комфортен аванс от два пробива и с лекота стигна до крайното 6/2.

В края на тази толкова безгрижна част обаче се появиха и първите тъмни облачета над главата на Ноле, след като той се оплака от болки в рамото и поиска намесата на физиотерапевта.

След медицинския таймаут Джокович вече не бе така свеж, ударите му загубиха своята острота и това бе използвано от Нишикори, който поведе с ранен пробив на старта на втория сет.

Все пак огромният опит и самочувствие на Ноле му позволиха въпреки видимата болка, която изпитва, да заличи изоставането си и да докара нещата до тайбрек, но в него японецът бе почти безпогрешен и след 7:4 успя да изравни резултата.

Множеството критики, които се изсипаха напоследък върху сърбина, че винаги омаловажава победите на своите съперници, като се отказва (Мъри в Синсинати и мачовете от Дейвис къп), може би единствената причина поради която той остана на корта, но видимо не бе в състояние да се противопостави по какъвто и да начин на Нишикори и просто доигра срещата, губейки заключителната част на нула.

Статистиката от двубоя:

Нишикори

Джокович

46

1-ви сервис %

67

4

Асове

6

2

Двойни грешки

4

 5/7

Възможности за пробив

 4/7

 90/173

Общо спечелени точки

 83/173

 

Времетраене: 2.17 ч.