Тази неделя, с надпреварата за Голямата награда на Валенсия, ще се сложи финалната точка на сезон 2011 в шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Световният шампион вече е ясен – това е пилотът на “Репсол Хонда” Кейси Стонър, който още на Филип Айлънд си осигури титлата, която пък втора в неговата кариера.

Битката за второто място също е предрешена, тъй като миналогодишният носител на трофея Хорхе Лоренцо се е бетонирал в подножието на върха, но около третата позиция все още има интрига. 

Разликата между Андреа Довициозо и Дани Педроса е само 4 точки и двамата съотборници на заводския тим на “Хонда” ще се борят до последния завой за място на подиума..

Преди всичко обаче състезанието тази неделя ще е официалното “Последно сбогом” на всички от падока на Мото ГП със звездата на “Хонда Гресини” – Марко Симончели.

Хората на Фаусто Гресини все пак решиха да участват в надпреварата, като по този начин желаят да отдадат почит на своя съотборник, тъй като по думите на всички, които са имали щастието да познават Марко – “Той така би искал”!

Генерално класиране кръг преди края:

  пилот мотор точки
1. Кейси Стонър Хонда 325
2. Хорхе Лоренцо Ямаха 260
3. Андреа Довициозо Хонда 212
4. Дани Педроса Хонда 208
5. Бен Спийс Ямаха 156
6. Марко Симончели Хонда 139
7. Варентино Роси Дукати 139
8. Ники Хейдън Дукати 132
9. Колин Едуардс Ямаха 109
10. Хироши Аояма Хонда   94