Въпрос: В добрите дни Вие сте способна уверено да побеждавате такива топ-състезателки като Вера Звонорьова и Светлана Кузнецова. В следващия миг обаче отстъпвате от неизвестни съпернички. На какво се дължи това?

Тази нестабилност при мен се получи след травмата ми в гърба. Но понякога проблемът е и в главата ми, липсва ми достатъчно увереност. Често роля играят няколко фактора. Понякога много лесно успявам, а понякога е почти невъзможно.

Въпрос: Как оценявате сегашната си игра в сравнение с времето, когато спечелихте Ролан Гарос и бяхте номер едно?

Често си мисля, че в момента даже съм по-добра. Когато гледам свои предишни мачове забелязвам, че значително съм подобрила форхенда си. Сега повече завъртам топката. Преди бях по-нервна и неуверена.

Въпрос: Сега сигурно вече знаете какво трябва да направите за да станете велика шампионка?

Зная, че това много зависи от вярата в собствените ми сили, а също така е много важно бързо да се влезе в ритъма на играта. Когато побеждаваш непрекъснато вече практически не се появяват песимистични мисли в главата ти. Но когато започнат поредица от неуспехи става много сложно да намериш себе си. Моят нов треньор много ми помага в това отношение.

Въпрос: Неотдавна Вие споделихте, че 100 процентова сигурност в живота няма, включително и в любовта. Несъвместими ли са тениса и любовта?

Личните отношения костват много сили и време. Разбира се има такива хора като Роджър, Новак и Рафа, при които всичко е прекрасно балансирано. Но на мъжете им е по-лесно, защото са по-малко емоционални. На нас ни се налага да скриваме емоциите при цялото това непрекъснато внимание от страна на пресата.

Въпрос: Това е цената на известността.

Може би и аз ще успея да намеря баланса между спорта и личния живот, но в момента още много трябва да направя в тениса. Опитах се да градя отношения и едновременно да се боря за титли в турнирите, но за сега не успявам да ги съвместя добре. От друга страна не е особено приятно, когато тренираш здраво, играеш по турнири и се чувстваш самотен.

Въпрос: Вие сте един от символите на женската красота в тениса. Харесва ли Ви да участвате във множество фото-сесии и да виждате лицето си на кориците на модни списания?

Понякога и от това се уморяваш. Но пък е и част от живота ми, която ми доставя радост. Моето ежедневно облекло е екипът ми за тенис. В този смисъл е приятно с теб да се занимават стилисти, които да те облекат с нещо ярко и красиво. С хората от модната индустрия може да си говоря на различни теми, а не само да обсъждаме качеството на играта ми в последния мач. Като цяло да позираш на фотограф не е особено приятно занимание, особено, когато това се наблюдава от много хора.

Въпрос: Преди Вие бяхте голямата звезда в сръбския тенис. Сега от това място сте изместена от Новак Джокович. Какво можете да ни кажете за успехите му през този сезон?

Бих искала да взема пример от него и да направя отново нещо подобно. Това е просто невероятно. В Сърбия гледат на Джокович като на национален герой. Неговите постижения са мечта за всеки спортист. С него се познаваме отдавна и, заради това още повече се радвам на успехите му. Лично наблюдавах триумфа му Australian Open знам колко беше щастлив.

Въпрос: Сподели ли Ви каква е тайната на успеха?

Новак казва, че най-важното е да си щастлив и да се наслаждаваш на любимата игра. Той по всеки повод е готов да се шегува.

Въпрос: Макар да е невероятен играч, кажете честно, вярвахте ли в успеха му на полуфинала на US Open, в онази ситуация, в която Федерер имаше два мачбола?   Това е направо лудост. Не съм сигурна, че подобно нещо може изобщо да се случи някога. Мога да си представя колко му е било тежко на Роджър в този момент.

Въпрос: Съчувствате ли на Федерер?

А как иначе? Дори и да има 16 титли от “Големия шлем”, подобна загуба винаги е много трудно преодолима. Правиш страхотен мач и изведнъж всичко се срутва пред очите ти. Много е болезнено.

Въпрос: Живеете в Базел. Къде мога да срещна Ана Иванович?

Живея недалеко от местния зоопарк. Понякога ходя в образователния център, в спа-салона, басейна или сауната. Или посещавам моя любим ресторант Oliv.

Въпрос: Често ли Ви разпознават на улицата?

Да, но хората в Швейцария винаги уважават твоето лично пространство. В Сърбия всеки общува с теб, сякаш е твой добър приятел и влиза в личното ти пространство. Някои сърби са сигурни, че ги познавам лично, дори ако се срещнем в някоя друга страна. Това е малко странно и понякога доста натоварващо.