Четирикратният носител на трофея Роджър Федерер бе поставен на серозно изпитание в днешния състезателен ден от програмата на международния тенис турнир на твърда настилка в Базел с общ награден фонд 1 225 000 евро.

След като вчера Маестрото бе избран за най-великият тенисист, който някога е участвал в надпреварата, днес той трябваше да води истинска трисетова битка срещу Ярко Ниеминен, преди да стигне до успеха с 6/1, 4/6, 6/3.

Началото на срещата изобщо не предвещаваше подобна драматична развръзка, след като световният номер 4 буквално разпиля своя противник в първия сет и за по-малко от половин час игра стигна до категоричното 6/1.

Във втория сет обаче картината на корта коренно се промени, след като Федерер допусна необясним спад в представянето си, ударите му не бяха толкова акуратни и на моменти дори разочароващи, което логично доведе до предимство за финландеца и след 6/4 той възстанови статуквото на корта.

 В решителната трета част Маестрото се оттърси от “дрямката”, отново заигра на високи обороти и резултатът не закъсня. Федерер набързо си осигури аванс от 4/1, като в последствие просто удържа подаванията си и така записа 40-та победа в турнира.

По-рано днес пък, един от основните претенденти за трофея Анди Мъри се отказа от участие в надпреварата, след като получи разтежение и изобщо не излезе за двубоя си срещу Робин Хаасе.

Резултати:

I кръг:
Лукаш Кубот 5 7 6
Тобиас Камке 7 5 2
Флориан Майер 5
Янко Типсаревич 1  R
Робин Хаасе 6 7
Марко Чиудинели 2 6
II кръг:
Маркос Багдатис 7 6 6
Михаел Ламер 6 7 3