Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович стартира с трисетова победа участието си в тазгодишното издание на международния тенис турнир на твърда настилка в Базел с общ награден фонд 1 225 000 евро.

Сърбинът, който е шампион в надпреварата от 2009 година, успя да отстрани трудно в първия кръг белгиеца Ксавие Малис с 2:1 сета, в отделните части 6/2, 4/6, 7/5.

Ноле влезе на централния корт с маска, по случай празника “Вси светии” (Хелоуин), и стартира отлично срещата, въпреки че отсъства от кортовете повече от месец заради контузия, но във втората част предостави инициативата на своя съперник и резултатът не закъсня.

След пробив в деветия гейм Малис получи правото да сервира за спечелване на сета и белгиецът не сбърка, пращайки мача в заключителната трета част.

В нея Джокович отново вдигна темпото, набързо поведе с 3/0 и малко по-късно имаше шанса да сервира за сета, но може би липсата на игрова практика си каза думата в този момент и Ноле допусна необясним срив в представянето си, позволил на Малис да изравни за 5/5.

Все пак до сензация не се стигна и световният номер едно успя да спечели последните два гейма, като по този начин сложи точка на спора и си осигури място във втория кръг, където ще очаква или Лукаш Кубот, или Тобиас Камке.

Резултати:

I кръг:
Михаел Ламер 6 6
Михаил Южни 3 4
Андреас Сепи 7 6 6
Жил Мюлер 6 7 2
Ярко Ниеминен 6 6 6
Томас Белучи 7 4 3
Иван Любичич 7 6
Микаел Лодра 5 4