Шампионът от миналата година Давид Ферер започна с убедителна победа защитата на титлата си от международния тенис турнир на твърда настилка във Валенсия с общ награден фонд 2 019 000 евро.

В среща от първия кръг на надпреварата, в изцяло испански сблъсък, световният номер 5 не остави никакви шансове на сънародника си Фернандо Вердаско и само за 84 минути игра стигна до победното 6/3, 6/2.

Ферер изигра един почти перфектен двубой, в който предостави една единствена възможност за пробив на своя противник, но Вердаско така и не успя да я оползотвори, а от своя страна реализира три брейка (един в първи и два във втори) и напълно закономерно стигна до крайния успех.

Малко преди това своя старт в тазгодишното издание на надпреварата направи и поставеният под номер 2 в основната схема Жо-Вилфред Цонга, който трябваше да преживее доста неприятни емоции преди да отстрани неизвестния представител на домакините Хавиер Марти.

171-ят в световната ранглиста испанец спечели първия сет, но след това класата на Цонга си казата думата и след 4/6, 7/5, 6/2 французинът си осигури мястото във втория кръг.

Резултати:

I кръг:
Давид Ферер 6 6
Фернандо Вердаско 3 2
Марсел Гренолерс 6 6
Ал. Дългополов 3 4
Кевин Андерсън 6 6
Мартин Клижан 1 4
Сам Куери 6 6
Ернест Гулбис 3 4