Четирикратният носител на трофея Роджър Федерер стартира с очаквана победа участието си на домашния тенис турнир в Базел с общ награден фонд 1 225 000 евро.

След повече от едномесечна пауза Маестрото отново се появи на корта и видимо бе далеч от най-добрата си спортна форма, но въпреки това не допусна изненада и стигна до чиста победа срещу Потито Стараче (Ит) със 7/6, 6/4.

Началото на срещата бе повече от равностойно, като дори в единадесетия гейм италианецът стигна до брекпойнт, но огромният опит на Федерер си каза думата и бившият номер 1 не само, че се измъкна от критичната ситуация, но в последвалия тайбрек не остави шансове на своя противник и след 7:3 поведе в резултата.

Във втората част Маестрото реши да не експериментира, реализира ранен пробив, а в последствие просто удържа подаванията си и така стигна до крайния успех след близо час и половина игра.

Така във втория кръг любимецът на домакините ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Ярко Ниеминен и Томаш Белучи, които играят утре.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Стараче

66

1-ви сервис %

62

4

Асове

7

5

Двойни грешки

2

 1/3

Възможности за пробив

 0/1

 70/130

Общо спечелени точки

 60/130

 

Времетраене: 1.19 ч.