Шампионката от Уимлъбдън Петра Квитова написа нова златна страница в историята на чешкия тенис, след като преди минути спечели заключителния шампионат на WTA в Истанбул с общ награден фонд 4 900 000 долара.

Във финалния сблъсък, завършил преди броени минути, Квитова измъкна драматична трисетова победа над Виктория Азаренка с 2:1 сета, в отделните части 7/5, 4/6, 6/3.

Мачът започна повече от великолепно за младата чехкиня, която във вихрено темпо успя да поведе с 5/0 и когато всички очакваха Квитова да “върже геврека” на своята опонентка, последва неочакван обрат и серия от 5 поредни гейма за Азаренка.

Вместо да използва набраната инерция обаче, тенисистката от Беларус допусна чехкинята да измъкне подаването си в единадесетия гейм, а след това след нов пробив да сложи точка на спора в този толкова непредвидим първи сет.

Във втората част Вика Азаренка заигра доста по-освободено, ударите й от основната линия имаха необходимата дълбочина и сила и след като успя да реализира два пробива тя изравни резултата, пращайки мача в трети сет.

Той обаче отново стартира с пълно превъзходство на Квитова и преднина от 3/0 в нейна полза, която впоследствие се оказа повече от достатъчна за крайния успех, донесъл й 1 500 точки за световната ранглиста и второ място в световната ранглиста.

Статистиката от двубоя:

Квитова

Азаренка

71

1-ви сервис %

77

3

Асове

0

1

Двойни грешки

3

 5/12

Възможности за пробив

 4/9

 97/189

Общо спечелени точки

 92/189

 

Времетраене: 2.29 ч.