Водачът в основната схема Жо-Вилфред Цонга триумфира с титлата от международния тенис турнир на твърда настилка във Виена с общ награден фонд 650 000 евро.

В драматичен финален сблъсък, завършил преди броени минути, французинът успя да осъществи впечатляващ обрат срещу бившия шампион от US Open Хуан Мартин Дел Потро за крайното 6/7, 6/4, 6/4.

Първата част премина изцяло под диктовката на сервиращите, като и Дел Потро и Цонга пропуснаха по три брекпойнта, но в последвалия тайбрек аржентинецът показа по-здрави нерви и след 7:5 излезе напред в резултата.

Подемът в играта на Дел Потро продължи и в началото на втория сет и той стигна до ранен пробив, но отговорът на Цонга бе светкавичен и французинът не само че заличи изоставането си, но след нов брейк успя да възстанови статуквото на корта.

В заключителната трета част Цонга бе просто перфектен, успя при първата открила се възможност за пробие подаването на своя опонент, като до края на срещата просто спечели собствените си сервис геймове и така записа първа победа срещу аржентинеца.

С успеха си в Австрия Жо-Вилфред Цонга прибави втора титла за настоящия сезон във витрината си, която освен 250 точки за световната ранглиста ще му донесе и чек за 104 850 евро.

Статистиката от двубоя:

Дел Потро

Цонга

64

1-ви сервис %

57

7

Асове

25

2

Двойни грешки

5

 1/4

Възможности за пробив

 3/7

 92/199

Общо спечелени точки

 107/199

 

Времетраене: 2.29 ч.