Шампионката от Уимбълдън Петра Квитова достигна до финала на тазгодишното издание на шампионата на женската тенис асоциация в Истанбул с общ награден фонд 4 900 000 долара.

След трите си поредни победи в груповата фаза, днес чехкинята постигна успех и на полуфиналите, отстранявайки носителката на трофея от Откритото първенство на САЩ Саманта Стоусър с 2:1 сета, в отделните части 5/7, 6/3, 6/3.

Първата част протече изключително оспорвано, като в началото Квитова имаше предимство и поведе с 4/2, но след това допусна множество непредизвикани грешки, които позволиха на австралийката не само да заличи изоставането си, но и след пробив в последния възможен момент да измъкне първия сет.

Във втората част интрига имаше само в първите няколко гейма, след което Квитова изцяло пое контрола върху случващото се на корта и в типичния си крайно агресивен и на моменти рисков стил на игра успя да възстанови статуквото на корта.

Заключителния трети сет започна по най-добрия начин за чехкинята, която успя на бързо да си осигури повече от комфортен аванс от 5/0 и въпреки усилията на Сам и трите поредни гейма, които тя взе, до изненада не се стигна и след малко повече от два часа игра Петра Квитова стигна до крайния успех.

Така при евентуална победа в утрешния финал Петра Квитова ще увенчае великолепното си представяне през този сезон, изкачвайки се до второто място в световната ранглиста, което естествено би било и най-доброто й постижение до момента.

Статистиката от двубоя:

Квитова

Стоусър

70

1-ви сервис %

70

7

Асове

4

2

Двойни грешки

2

 5/11

Възможности за пробив

 3/6

 96/180

Общо спечелени точки

 84/180

 

Времетраене: 2.06 ч.