Дебютантката в тазгодишното издание Марион Бартоли постигна победа в първия си и последен мач от шампионата на женската тенис асоциация (WTA) в Истанбул с общ награден фонд 4 900 000 долара.

Французойката, която влезе като резерва на контузилата се Мария Шарапова, спечели срещата без значение от т.нар. “Бяла група” срещу Виктория Азаренка с 5/7, 6/4, 6/4.

Тенисистката от Беларус вече си бе осигурила място на полуфиналите и почти всички очакваха тя да изиграе един протоколен мач и да съхрани силите си за утрешната решителна битка от финалната четворка, но вместо това двете с Бартоли предложиха истински сблъсък, в който имаше много драматизъм и качествени отигравания.

Първата част бе решена след пробив в последния възможен момент в полза на Азаренка, която бе само на точка от това да поведе с 3/0 и във втория сет, като до голяма степен да предреши изхода на двубоя, но вместо това Бартоли съумя да стигне до впечатляващ обрат и да постигне престижна победа в елитната надпревара.

Малко преди това, в решителен сблъсък от “червената група”, шампионката от Уимбълдън Петра Квитова – записа трета поредна победа, този път срещу “шлагера от азиатското турне” - Агниешка Радванска (7/6, 6/3) и така изпрати на полуфиналите Вера Звонарьова.

Статистика от двубоя:

Бартоли

Азаренка

59

1-ви сервис %

74

10

Асове

5

12

Двойни грешки

2

 5/11

Възможности за пробив

 4/7

 101/201

Общо спечелени точки

 100/201

 

Времетраене: 2.32 ч.