Световната номер 3 Петра Квитова започна по най-добрия начин дебютното си участие в заключителния супер турнир между осемте най-добри в Истанбул с общ награден фонд 4 900 000 долара.

В първа среща от т.нар. “червена група” чехкинята успя да срази с 2:0 сета рускинята Вера Звонарьова, в отделните части 6/2, 6/4 и така даде сериозна заявка за едно от първите две места в крайното подреждане.

Мачът започна с поредица от пробиви, но след 2/2 чехкинята влезе в серия от четири последователно спечелени гейма, с която тя сложи точка на спора в първата част.

Тоталното превъзходство но Квитова продължи и в началото на втория сет, когато след два пробива тя поведе с 4/1, но точно в този момент Звонарьова показа признаци на пробуждане и успя да изравни за 4/4.

Вместо да използва моментния подем рускинята изигра един изключително слаб сервис гейм, допусна трети пробив и позволи на чехкинята да сервира за мача.

Въпреки огромното напрежение, пред което бе изправена, Петра Квитова успя да запази присъствие на духа, взе подаването си, а с това и така важната първа победа в шампионата.

Статистиката от двубоя:

Квитова

Звонарьова

60

1-ви сервис %

61

3

Асове

0

2

Двойни грешки

3

 7/10

Възможности за пробив

 4/4

 57/104

Общо спечелени точки

 47/104

 

Времетраене: 1.26 ч.