Поставеният под номер 3 в основната схема Давид Ферер е първият финалист в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Шанхай с общ награден фонд 3 240 000 долара.

В изцяло испански полуфинален сблъсък от надпреварата по-рано днес, световният номер 5 стигна до пълен обрат срещу сънародника си Фелисиано Лопес – 6/7, 6/3, 6/3 и за трети път в своята кариера достигна до директния сблъсък за трофея в турнир от подобна категория.

Двубоят започна и протече изключително равностойно и оспорвано, като в първата част двамата опоненти така и не успяха да стигнат до пробив, а в последвалия тайбрек Лопес бе по-находчив и след 7:5 излезе напред в резултата.

Във втората част обаче Ферер повиши невероятно нивото си на представяне, бе почти безпогрешен в разиграванията от основната линия и след два безответни пробива набързо възстанови статуквото на корта.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който Давид Ферер успя да нанесе своя удар в осмия гейм, в който проби за 5/3, след което без проблеми сервира за крайния успех.

Така в опит да спечели първа титла от Мастърс турнири Давид Ферер ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между Анди Мъри и Кей Нишикори.

Статистиката от двубоя:

Ферер

Лопес

61

1-ви сервис %

56

11

Асове

12

6

Двойни грешки

5

23

Непредизвикани грешки

39

35

Уинъри

31

 3/5

Възможности за пробив

 0/2

Времетраене: 2.12 ч.