От кралските кортове на Англия и Франция до централния корт на Уимбълдън, от Хенри VІІІ до Федерер, играта на тенис е пропита от аристократизъм и традиции. Тя е мода и начин на поведение, тя е страст и стремеж към съвършенство.
 
Възпят в пиесите на Шекспир, пресъздаден в рисунките на художниците от своето време, тенисът и изкуството са неразделни, вървят ръка за ръка и се развиват през вековете...

Историците все още спорят за произхода на играта “тенис”. Според някои началото й датира още от Древен Египет и Древна Гърция. Според други през 5-ти век тя се е играла в Тоскана, Италия.
 
Някои изследователи я откриват в игрите на монасите от манастирите в Италия и Франция през 12-ти век, когато те играели в затворени дворове, но без ракети, а удряли топката направо с ръка.

Тенисът обаче добива популярност едва през 16-ти век сред аристокрацията във Франция. Тогава се появяват и ракетите, които спомагат за тоталното разпространение на “Роял тенис”.
 
Самото название намеква, че през това време по играта се увличат даже и кралете. През 1562г. френският живописец и дворцов портретист Франсоа Клуе запечатал на своята картина дофина (престолонаследника) и бъдещ крал Карл ІХ с тенис ракета в ръка.

Франсоа Клуе, “Карл ІХ с ракета”, 1562г.

На платното пък на венецианския живописец Габриеле Бела от втората половина на 18-ти век виждаме, че вече се играят и турнири със зрители, а някои от състезателите имат завидни умения, особено от форхенд.

 

Габриеле Бела “Игра с ракети”, втората половина на ХVІІІв.

Тенисът бързо печели признание сред високите класи в обществото и в Англия. Крал Хенри VІІІ имал дори специална зала за тенис, а първият тенис клуб е основан именно на Албиона през 1872г.

С течение на времето тенисът се превръща в неотменна част от живота не само на английската аристокрация, но и на замогващата се буржоазия.

На платното на британския представител на неокласическата школа Франсис Мушамп виждаме, че тенисът се е превърнал в основно развлечение по време на отдих и пикник, въпреки, че за някои е доста непонятно как тенисистите от картината успяват да играят на толкова неравен и наклонен терен без това да им пречи.

 

Франсоа Сидни Мушамп, “Играчи на тенис”, 1882г.

На картината на друг британец Хенри Каути се разкрива вече един напълно различен подход към играта.

Тук виждаме, че полето е маркирано с пълноценна мрежа, както и кутия с топки. Всичко това идва да покаже, че играчите приемат сериозно своето увлечение.. Кой знае, може би младите хора тренират за началото на Уимбълдън?

 

Хенри Каути, “Тенисисти”, 1885г.

Между другото тенисът много бързо и успешно завладява и Новия свят. Известният американски художник  и гравьор Люис Пранг в своето произведение “Lawn tennis” показва вече и един от първите същински турнири.
 
Налице са всички атрибути – два корта, фенове, съдии. Ако съдим по това, че фонът на картината изобразява началото на есента, то може да заключим, че това е едно от първите състезания на САЩ, по-известно сега като US Open.

 

Люис Пранг, “Lawn tennis”, 1887г.