Бившият номер 1 Анди Родик започна с трудна победа участието си на предпоследния за сезона турнир от сериите “Мастърс 1000” – този в Шанхай с общ награден фонд 3 240 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата американецът, който е поставен под номер 10 в основната схема, срещна сериозна съпротива от квалификанта Йен-Сун Лу, но все пак стигна до успеха с 6/2, 3/6, 6/2.

Срещата започна отлично за Родик, който през последните месеци е преследван от множество травми и не дотам убедителни резултати, но днес след повече от прилична игра и два безответни пробива с лекота спечели първата част с убедителното 6/2.

Вторият сет обаче премина под диктовката на тенисиста от Тайпе, който наниза цели 15 уинъра и напълно заслужено стигна до необходимото му 6/3.

Все пак до сензация не се стигна и в заключителната трета част американецът пое инициативата, реализира две от петте си възможности за пробив, а в собствените си сервис геймове бе на висота и дори не позволи на своя съперник да стигне до ситуация за връщане на някои от брейковете.

Така след близо два часа игра Анди Родик стигна до крайната победа, която във втория кръг ще го изправи срещу нашия Григор Димитров, отстрани по-рано днес също с 2:1 сета турчина Марсел Илхан.

Резултати:

Шанхай
I кръг:
Гийермо Гарсия-Лопес 6 6
Сомдев Деварман 4 3
Давид Налбандиян 7 6
Ернест Гулбис 5 4
Томи Робредо 7 7
Стефан Боли 6 6
Бърнард Томич 7 6 6
Кевин Андерсън 6 7 3
Матю Ебдън 6 6
Пабло Андухар 4 4