Поставеният под номер 3 в основната схема Томаш Бердих спечели титлата от международния тенис турнир на твърда настилка в Пекин с общ награден фонд 2 100 000 долара.

Във финалния сблъсък, завършил преди броени минути, чехът надигра с 2:1 сета Марин Чилич (Хър), в отделните части 3/6, 6/4, 6/1 и така почти сигурно си гарантира мястото между осемте най-добри в края на сезона, които ще премерят сили в Лондон.

В началото на днешния двубой хърватинът имаше предимство, след като успя да наниже 4 аса, да реализира една от двете си възможности за брейк и да затвори първата част с 6/3.

Картината на корта коренно се промени в началото на втория сет, тъй като Бердих повиши значително нивото си на игра, стигна до ранен брейк и си осигури комфортен аванс от 3/0 гейма.

Вместо да продължи да притиска своя противник обаче чехът допусна моментна загуба на концентрация и позволи на Чилич да върне пробива, но след това инициативата отново премина на страната на световния номер 10, който успя да изравни резултата, печелейки втория сет след 6/4.

Заключителната трета част премина изцяло под диктовката на Томаш Бердих, който стигна до два безответни брейка, а в собствените си сервис геймове бе на висота и дори не даде шанс на хърватина да стигне до шанс за връщане на някой от пробивите.

Така след малко повече от два часа игра Томаш Бердих завоюва първата си титла за сезона и общо шеста в неговата кариера, която освен 500 точки за световната ранглиста му донесе и чек за 505 000 долара.

Статистиката от двубоя:

Бердих

Чилич

62

1-ви сервис %

52

7

Асове

7

1

Двойни грешки

1

 4/5

Възможности за пробив

 2/5

 82/155

Общо спечелени точки

 73/155

 

Времетраене: 2.02 ч.