Двукратната носителка на трофея Мария Шарапова се класира за четвъртфиналите на супер турнира от категорията “Премиер” в Токио с общ награден фонд 2 050 000 долара.

В среща от третия кръг на надпреварата рускинята, която е поставена под номер 2 в основната схема, успя да отстрани трудно германката Юлия Гьоргес след два тайбрека – 7/6, 7/6.

Двубоят започна отлично за Шарапова, която стигна до ранен пробив, но Гьоргес заличи изоставането си и се добра до тайбрек, в който опитът на световната номер 2 си каза думата и след 7:4 тя поведе в резултата.

Това обаче не отчая симпатичната германка и в началото на втората част тя пое инициативата, проби сервиса на своята опонентка и в последствие дори стигна до възможността да сервира за втората част (при 5/3).

Точно в този момент нервите взеха връх в представянето на Гьоргес, тя изигра един изключително слаб сервис гейм, в който допусна и двойна грешка и така на практика върна рускинята в сета.

Нещо повече, в ответния гейм, при начален удар на Шарапова, германката дори стигна до сетбол, но отново не успя да го оползотвори и това в крайна сметка се оказа решаващо за изхода на двубоя, тъй като рускинята не й предостави повече възможности до края на мача.

Така след малко повече от два часа игра Мария Шарапова си осигури място сред най-добрите 8 в турнира, където ще се изправи срещу Петра Квитова в повторение на тазгодишния финал от Уимбълдън.

Резултати:

III кръг:
Виктория Азаренка 6 7
Клара Закопалова 3 5
Марион Бартоли 6 6
Пън Шуей 2 1
Мария Кириленко 6 6
Ана Иванович 3 1
Вера Звонарьова 6 6
Ивета Бенешова 1 2