Поставеният под номер 1 в основната схема Жо-Вилфред Цонга спечели титлата от международния тенис турнир на твърда настилка в Мец с общ награден фонд 450 000 евро.

В изключително зрелищен финален сблъсък днес представителят на домакините надигра с 2:1 сета хърватина Иван Любичич, в отделните части 6/3, 6/7, 6/3.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна развръзка след като Цонга влезе в срещата максимално концентриран, на три пъти успя да пробие сервиса на своя опонент и с лекота стигна до успеха в първия сет с 6/3.

Тоталното надмощие на французина продължи и в първите минути на втората част, когато след ранен пробив той си осигури комфортна преднина от 4/1, но точно в този момент започна завръщането на хърватина, който не само че заличи изоставането си, но успя да измъкне и последвалия тайбрек.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който инициативата отново премина изцяло на страната на Цонга и след нови два безответни брейка французинът стигна до крайния успех.

С триумфа си в Мец Жо-Вилфред Цонга прибави към витрината си първа титла от близо две години насам, като за последно “Мохамед Али” спечели Откритото първенство на Япония в Токио през 2009 година.

Статистиката от финалния сблъсък:

Цонга

Любичич

54

1-ви сервис %

50

14

Асове

12

4

Двойни грешки

5

 6/13

Възможности за пробив

 2/4

 100/190

Общо спечелени точки

 90/190

 

Времетраене: 2.37 ч.