Поставеният под номер 1 в основната схема Жо-Вилфред Цонга се класира за полуфиналите на международния тенис турнир на твърда настилка в Мец (Фр) с общ награден фонд 450 000 евро.

В зрелищен сблъсък от третия кръг на надпреварата тъмнокожият французин измъкна трудна, но важна победа срещу сънародника си Никола Маю с 2:1 сета, в отделните части 4/6, 6/3, 7/5.

Противно на очакванията началните минути бяха изцяло за Маю, който влезе по-добре в двубоя и с прецизна игра от основната линия и много ефективен начален удар успя да спечели първия сет.

Проблемите за Цонга продължиха и в началото на втората част и водачът в схемата бе много близо до това да регистрира нов пробив, но за негово щастие точно в този момент сервисът сработи отлично и двете възможноси пред Маю бяха неутрализирани.

Това сякаш бе повратният момент в двубоя и оттук нататък Цонга бе този, който имаше инициативата в по-големи периоди, успя да спечели втория сет, а след пробив в последния възможен момент стигна и до крайния успех.

Така в спор за място на финала Жо-Вилфред Цонга ще се изправи срещу Александър Дългополов, а Иван Любичич и Жил Мюлер ще определят другия финалист.

Всички резултати от днес:

Мец
четвъртфинали:
Жо-Вилфред Цонга 4 6 7
Никола Маю 6 3 5
Ал. Дългполов 6 1
Ксавие Малис 3 0  R
Иван Любичич 6 6
Игор Сислинг 4 3
Жил Мюлер 6 6
Ришар Гаске 3 4