Роджър Федерер зае второто място в социологическо проучване на американския Reputation Institute, което определи най-уважаваните личности в света. Легендарният тенисист отстъпва в класацията само на бореца срещу апартейда и бивш президент на ЮАР Нелсън Мандела.

В проучването, която е проведено в периода април-май 2011г. са участвали петдесет хиляди души от 25 страни в света. Анкетираните са дали своята оценка на базата на четири  основни характеристики: коя е личността която харесват, уважават, възхищават се и вярват. 

Второто място на Федерер несъмнено се дължи на неговата голяма благотворителната дейност. Подобно на Мандела, Федерер също е добре известен в Южна Африка, която е родно място на неговата майка. Фондацията на Роджър Федерер подпомага образователни и спортни проекти в Етиопия, Южна Африка, Малави, Танзания, Зимбабве и Швейцария.

"Резултатите показват, че хората уважават лидери, които взимат участие във филантропски дейности през свободното си време - заяви председателят на института за проучвания Д-р Чарлс Фомбрун.”

“Първите двама в списъка - Мандела и Федерер, са емоционално свързани с Южна Африка и даряват не само време, но и пари за подобряване на региона и начина на живот на хората там. Затова и са толкова високо ценени".

Освен Федерер други спортисти, които попадат в топ 30 на престижното проучване са американският бейзболист Дерик Джетър (16-то място), английският футболист Дейвид Бекъм (24-то място) и американският баскетболист Леброн Джеймс (25-то място).


Първите десет личности в класацията са:

 

1

Нелсън Мандела (политик, ЮАР)

78,5т.

2

Роджър Федерер (тенисист, Швейцария)

72,1т.

3

Бил Гейтс (бизнесмен, САЩ)

71,7т.

4

Уорън Бъфет (бизнесмен, САЩ)

69,7т.

5

Ричърд Брансън (бизнесмен, Великобритания)

68,3т.

6

Стив Джобс (бизнесмен, САЩ)

68,3т.

7

Опра Уинфри (ТВ водеща, САЩ)

67,7т.

8

Боно (рок музикант, Ирландия)

67,7т.

9

Ратан Тата (бизнесмен, Индия)

66,3т.

10

Елизабет ІІ (Кралица на Великобритания)

64,9т.