Швейцария се завърна в световната група на най-старото и престижно отборно състезание по тенис за мъже – купа “Дейвис”.

В Сидни “кръстоносците” измъкнаха драматична победа над домакините от Австралия с 3:2 и така си извоюваха правото да бъдат между 16 най-добри тима на планетата.

Всичко започна в петък, когато младата надежда на домакините Бърнард Томич даде летящ старт на “кенгурата”, побеждавайки с 3:1 сета Станислас Вавринка, но веднага след това Федерер възстанови статуквото, печелейки със същия резултат срещу Лейтън Хюит.

В съботния ден си игра двубоят на двойки, в който Лейтън Хюит и Крис Гучионе записаха престижна победа над олимпийските шампиони Федерер и Вавринка, с което приближиха австралийците само на победа от крайния успех.

В неделя обаче Маестрото от Базел приземи 59-ия в световната ранглиста Бърнард Томич и изравни за 2:2, за да настъпи драмата в петия мач, в който един срещу друг се изправиха любимеца на публиката Лейтън Хюит и Станислас Вавринка.

Мачът започна и протече напълно равностойно, като на два пъти австралиецът повеждаше в сетовете и на два пъти възпитаникът на Петер Лундгрен изравняваше.

В петия гейм на петия сет Вавринка стигна до решителен пробив, а малко по-късно вече водеше с 5/3. Точно в този момент обаче организаторите решиха да прекратят срещата поради смрачаване и кулминацията на сблъсъка бе оставена за днес.

Въпреки неприятното стечение на обстоятелствата Вавринка запази хладнокръвие и днес в доиграването му бяха нужни само 3 минути, за да стигне до нов пробив и така да сложи край на мъките на домакините и да върне швейцарците сред елита на купа “Дейвис”.

Вавринка - Хюит: 4/6, 6/4, 6/7, 6/4, 6/3

Всички крайни резултати от плейофите:

плейофи:
Румъния 0 Чили 1
Чехия 5 Италия 4
Русия 3 Япония 4
Бразилия 2 Индия 1
Израел 2 Белгия 1
Канада 3 Австрия 4
Южна Африка 1 Австралия 2
Хърватска 4 Швейцария 3