Световният номер 2 Рафаел Надал бе с основна заслуга за класирането на Испания за финала на тазгодишното издание на неофициалното световно първенство по тенис за мъже – купа “Дейвис”.

Само четири дни след драматичната загуба на Флашинг Медоус, “Ел Торо” се появи в Кордоба, спечели първия си сблъсък на сингъл срещу Ришар Гаске, а днес отново бе на висота и не остави никакви шансове на Жо-Вилфред Цонга – 6/0, 6/2, 6/4, осигурявайки по този начин на иберийците така важната трета победа в сблъсъка им с французите.

Въпреки острото си недоволство от крайно претоварения график Рафа Надал започна днешния двубой напълно мобилизиран и в първия сет буквално прегази Цонга, който в последния момент замени изтощения Жил Симон.

Тоталното превъзходство на испанеца продължи и във втората част, в която той на два пъти проби подаването на своя опонент, а в заключителния трети сет, въпреки усилията на французина Надал не допусна брейк и така след два часа и 17 минути игра стигна до крайния успех.

В последния пети мач, който на практика бе без никакво значение, Фернандо Вердаско се наложи с 2:0 сета над Ришар Гаске – 6/2, 6/1.

Ето и статистиката от сблъсъка между Надал и Цонга:

Надал

Цонга

65

1-ви сервис

65

0

Асове

7

0

Двойни грешки

5

8

Непредизвикани грешки

50

21

Уинъри

36

 6/17

Възможности за пробив

 0/0

Времетраене: 2.17 ч.