Ето че изминаха два дни от паметния вече и за всички австралийци 11 септември, които няма как да не преливат от гордост от постижението на тяхната сънародничка Саманта Стоусър, триумфирала в последния за сезона турнир от Големия шлем.

Нещо повече, във финалния сблъсък на “Артър Аш Стейдиъм” Саманта успя да победи по категоричен начин абсолютната фаворитка в надпреварата Серена Уилямс.

Има ли нещо нереално и противоречиво в този паметен финал и как Вие бихте го описали?

Дори и в момента не намирам точните думи. Не мога да повярвам, че победих в този турнир. Да излезеш на корта и да играеш по начина, по който аз играх – това е невероятно. Винаги желаеш, надяваш се, че ще се получи. И когато всичко се сбъдне се оказва, че е невъзможно да се опише.

Вие се изправихте срещу една от най-силните тенисистки в света. Как оценявахте шансовете си преди финала?

Разбира се, чувствах се като аутсайдер в този двубой. И това донякъде ми помогна да се отпусна. Аз много научих от участието си в моя първи финал на турнирите от Шлема – този на Ролан Гарос. Сега просто осъзнах, че това, което ми трябва е да изляза на корта и да покажа най-добрата си игра.

Не мога да не Ви попитам за онзи момент от мача, в който съдията Ви присъди точка. Не може да се отрече, че това решение повлия на хода на мача. Според Вас правилно ли постъпи тя?

Не знам. Всичко протече страшно бързо. Все пак, когато си на корта винаги се стремиш да се концентрираш максимално - в топката и ударите. Мисля си, че щом дадени правила в тениса съществуват - то за това си има причина и те трябва да се спазват. Съдията отне точката от актива на Серена, защото смяташе, че е права.

Имахте ли проблеми с концентрация си след тази ситуация?

Разбира се, не беше леко. А после се включи и публиката. Това бяха най-шумните зрители от всички, които съм срещала през живота си. И аз се оказах в окото на бурята. Беше доста смущаващо. Но, когато отново почувствах топката на корта бързо се успокоих. При всичко това този епизод действително се превърна в основен в мача.

Вие вече от доста време сте в професионалния тенис. За Серена Уилямс се говори много. Бихте ли сподели своето мнение за нейното присъствие в тениса и за това с какво тя се отличава от другите играчи?

Сигурно тя е най-добрата тенисистка в моето поколение. Тя не е просто отлична състезателка. Тя е завършена шампионка,  притежаваща мощна игра, с която спечели много титли. Всичко това, естествено, указа влияние на корта. Когато за първи път играеш срещу някого от нейния ранг, естествено е да си респектиран. Та тя може да прегази своя съперник. Но както и преди казах аз съм се срещала с нея и преди и започнах да се адаптирам към играта й. За срещите си с нея започнах да се готвя по определен план, с конкретни точки какво трябва да направя. В нейната игра на корта има някаква магия.

Скоро след като мачът приключи Серена седна до вас и Ви каза нещо. Това впечатли ли Ви? От страни изглеждаше като приятелски разговор. За какво си говорихте?

Да, обърнах изведнъж и видях тя да стои до мен. Беше необичайно. Тя е невероятна! Попита ме как се чувствам, развълнувана ли съм, каза ми, че съм играла добре. Бях изключително поласкана да я видя до себе си в този момент. Според мен тази постъпка показва само колко прекрасен човек е Серена и какъв победител. Да успее да забрави за изхода от финала преди минути и да поздравява по този начин своята съперничка – това показва класа.

Как смятате, ще се промени ли Вашата кариера оттук нататък?

Надявам се, че да. Ще се радвам ако успея да продължа в същия дух. Времето ще покаже. Разбира се тази победа ще ми помогне да възвърна вярата в собствените ми сили. Надявам се това наистина да бъде първия ден в моя нов живот в тениса.

Кратка визитка на Сам Стоусър:

дата на раждане 30.03.1984
професионалистка от 1999г.
победи - загуби 351-244
титли / сингъл 3
титли от Големия шлем 1
титли / двойки 23
приходи от наградни фондове 9 062 278