Един единствен въпрос остана без отговор в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк и това е кой ще е носителят на трофея при мъжете.

Преди 12 месеца Рафаел Надал спечели с 3:1 сета заключителния сблъсък на “Артър Аш Стейдиъм” срещу Новак Джокович и завоюва т.нар. “кариерен Шлем”, но от януари до сега записа 5 поредни поражения срещу сърбина, включително и на финала в “Ол Инглънд клъб” преди два месеца.

Без съмнение Ноле сътвори феноменални постижения през 2011 година и надали скоро някой ще успее да подобри неговите резултати в рамките само на един сезон, но по-важното е, че в момента сърбинът излъчва наистина невероятна увереност в собствените си способности, която му помага да се измъква невредим и в най-критичните ситуации.

Самият Рафаел Надал призна, че въпреки положителния си баланс като цяло в сблъсъците срещу Джокович (16-12), световният номер 1 е фаворитът в предстоящия двубой, но ако има нещо абсолютно сигурно за финала тази вечер, то това е, че Надал ще направи всичко по силите си, за да спре негативната си серия.

Изхабените нерви около двудневната принудителна пауза преди осминафиналите вече са забравени и пред “Ел Торо” стои единствено задачата за реванш, но без съмнение и желанието на Джокович за победа няма да е по-малко, което е предпоставка за една истинска битка.

Началният час на финала е 23.00 ч. българско време.

Ето и пълна статистика на сблъсъците между двамата тази година:

година

турнир

фаза

победител

резултат

2011

Индиън Уелс

финал

Джокович

      4/6, 6/3, 6/2

2011

Маями

финал

Джокович

      4/6, 6/3, 7/6

2011

Мадрид

финал

Джокович

7/5, 6/4

2011

Рим

финал

Джокович

6/4, 6/4

2011

Уимбълдън

финал

Джокович

   6/4, 6/1, 1/6, 6/3