Поставената под номер 9 в основната схема Саманта Стоусър (Австрл) е първата финалистка в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

Това стана факт, след като тази нощ австралийката сложи край на победната серия на 92-та в световната ранглиста Анжелика Кербер (Гер) с 2:1 сета, в отделните части 6/3, 2/6, 6/2.

Стоусър започна двубоя със самочувствие и набързо си осигури комфортна преднина от 3/0, която се оказа напълно достатъчна за успеха в първия сет.

Във втората част обаче Кербер показа, че не случайно е попаднала сред четирите най-добри в надпреварата, успя да намери ударите си от основната линия и напълно заслужено възстанови статуквото на корта.

Решителната трета част започна с 5 поредни гейма в сметката на Стоусър и когато австралийката получи възможността да сервира за мача тя се поддаде на напрежението и позволи на Кербер да стигне до пробив.

Подемът в играта на германката продължи и тя с лекота спечели подаването си за 2/5, а в осмия гейм стигна до три нови брейкбола, които обаче не успя да оползотвори.

С доста премерени удари от основната линия Стоусър на свой ред си осигури два мачбола, пропусна първия, но при втория не сбърка и така за втори път в своята кариера достигна до финал на турнир от Големия шлем.

Статистиката от двубоя:

Стоусър

Кербер

72

1-ви сервис %

65

0

Асове

2

2

Двойни грешки

2

 4/4

Възможности за пробив

 3/12

30

Уинъри

16

27

Непредизвикани грешки

18

Времетраене: 1.46 ч.