Поставеният под номер 4 в основната схема Анди Мъри стана третият полуфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В четвъртфинален сблъсък, завършил преди броени минути, британецът се наложи трудно с 3:1 сета над местния исполин Джон Иснър, в отделните части 7/5, 6/4, 3/6, 7/6.

Двубоят започна напълно равностойно, като в началните минути дори се създаде впечатление, че американецът има инициативата, но Мъри търпеливо изчака своя миг и след пробив в последния възможен момент измъкна първия сет.

В началото на втората част британецът стигна до нов брейк, който в последствие се оказа достатъчен за крайното 6/4 и в този момент изглеждаше така, сякаш Мъри вече си е осигурил мястото във финалната четворка.

Още повече, че в паузата преди третия сет Иснър се консултира с главния съдия дали е възможно да ползва медицински таймаут заради крампове в крака, но в последствие размисли и не се възползва от услугите на физиотерапевта.

Тактиката на “умрялата лисица” обаче даде нужните резултати и противно на логиката на старта на третия сет Иснър дръпна с 3/0 гейма и в последствие безпроблемно затвори тази част в своя полза.

Това вдъхна допълнителна доза самочувствие у младия американец и в четвъртия сет той заигра доста по-агресивно, печелеше убедително своите подавания, но в заключителния тайбрек се поддаде на огромното напрежение, допусна няколко непредизвикани грешки и в крайна сметка загуби двубоя.

Така за четвърти пореден път от началото на сезона Анди Мъри достига до полуфиналите на турнирите от Шлема, като следващият му съперник ще бъде победителят от сблъсъка между Рафа Надал и Анди Родик.

Статистиката от двубоя:

Мъри

Иснър

68

1-ви сервис %

67

14

Асове

17

2

Двойни грешки

5

 2/5

Възможности за пробив

 1/6

47

Уинъри

55

20

Непредизвикани грешки

54

Времетраене: 3.24 ч.