Утре е 95-тото дерби на Германския север: Вердер – Хамбургер. Никой друг двубой няма толкова много издания в историята на Бундеслигата.

Вердер е ясен фаворит, отборът е в челото на класирането. Хамбургер пък имат само една точка и тънат на последно място с пълна кошница голове (14 за четири кръга).

Треньорът на Вердер Томас Шааф се изказа снизходително за противника. Съжалението звучи като още по-голяма обида за феновете на Хамбургер.

„За Хамбургер загубата ще означава увеличаване на изоставането и ситуацията ще стане още по-трудна. Сега те правят коренна промяна, поемат по път с млади играчи. Надявам се колегата там да получи  достатъчно време. Трябва да се вярва, че той е правилната фигура, с правилната визия.”

Треньорът на Хамбургер Михаел Йонинг обаче се готви за победа. Откакто той пое отбора има само един успех в 11 срещи.

„За мача с Вердер всичко е ясно: за нас това е възможност да се върнем в положителна посока и ние ще се възползваме от нея”, каза Йонинг.

Двата клуба са разделени не само спортно, но и финансово – докато Вердер е малко на печалба, за една година Хамбургер е на загуба с 6 милиона евро.

А откакто Томас Шааф пое Вердер през 1999 година и само той е бил треньор, то в Хамбург смениха вече 11 наставници.