Ричард Уилямс – бащата на сестрите Уилямс - разказа своята гледна точка около процеса на възстановяване и играта на основната претендентка за трофея от Флашинг Медоус този сезон – Серена Уилямс.

Както вече е известно на всички приятели на аристократичната игра бившата номер 1 в световната ранглиста преживя изключително тежък период през миналата година и успя да се пребори с редица контузии, както и с много опасна белодробна емболия.

За радост на всички свои фенове Серена успя да се върне на корта и дори се представи повече от прилично в подготвителните серии преди Откритото първенство на САЩ, а през последните десетина дни в Ню Йорк за пореден път доказа, че е невероятен боец, гонещ единствено победата.

Какво прави Серена толкова силна?

Тя ненавижда да губи. Ядосва при всяка своя грешка, във всеки един двубой. Удря топката с всичка сила и се опитва винаги да държи инициативата.

Кога за първи път разбрахте, че дъщеря Ви не може да губи?

Мисля, че когато бе на седем годинки, или на осем, но помня точно, Трейси Остин знае по-добре. Това бе мач между Серена и Винъс в парка в Лос Анжелис. От този момент нататък за всички стана ясно, че Серена ненавижда да е от губещата страна.

Сега обаче Серена играе по-добре отпреди травмата. Съгласен ли сте с това?

Да. Струва ми се, че в момента Серена е в страхотна форма, крайно амбицирана, а и началният й удар е значително по-добър.

Какво мислите за ситуацията, че Серена – най-добрата тенисистка през последните години, бе поставена едва под номер 28 в основната схема на US Open?

Вижте, Серена преживя нещо ужасно. Дълго време отсъстваше от кортовете, беше на прага на смъртта и аз наистина си мислих, че може да не прескочи. Затова сега предпочитам да загуби всичките си мачове с 0/6, 0/6, отколкото да преживее нещо подобно отново.

А какво се случва с Винъс и нейното заболяване – синдром на Сьогрен?

Изобщо не бях чувал за подобно заболяване, преди да поставят диагнозата на Винъс. Разрових се в IPad-а и започнах да чета за тази болест. После се консултирах и с много специалисти. Надявам се скоро и с нея всичко да е наред.

Кое най-важното, което тенисът даде на Вашето семейство?

Уважение и признанието на цял свят.

Кратка визитка на Серена Уилямс:

дата на раждане 26.9.1981
професионалист от 1995г.
победи-загуби 490-103
титли/сингъл 39
титли/Голям шлем 13
титли/двойки 20
Ранкинг в момента 27
приходи от наградни фондове 33 372829 USD